Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Onnodig gedoe omzeilen

‘Met name projecten maken we vaak onnodig ingewikkeld.’ Jan-Peter Bogers ontdekte dat dingen vaak veel simpeler kunnen. Terug naar de kern van het idee en focussen, dat is de boodschap van zijn boek Versimpelen. Hij presenteerde zijn boek afgelopen vrijdag.

Nienke van Oeveren | 18 september 2013 | 1-2 minuten leestijd

Om duidelijk te maken wat hij met Versimpelen bedoelt, laat auteur Jan-Peter Bogers eerst drie mensen aan het woord voor wie versimpelen een levens- en werkwijze is. ‘We moeten strategisch lui zijn’, betoogt Niels Gouman. Deze houding leidde namelijk tot innovaties als de afstandsbediening en wasmachine, zaken die ons veel tijd besparen. Ook de boerderij is zo’n uitvinding: ‘Met je vee en groenten binnen handbereik, heb je altijd vers eten.’

Beloning
Met de tijd die je uitspaart door lui te zijn kun je veel doen, zo blijkt uit het volgende praatje. ‘Daag jezelf uit om dingen te doen’, vertelt Samantha Hosea enthousiast. Voor haar marketingbedrijf zag ze bijvoorbeeld op tegen koude acquisitie. Dus bedacht ze dat ze elke dag een uur daaraan ging besteden en een beloning. Na twaalf weken was de beloning compleet en ‘als je twaalf weken iets doet, is het een gewoonte.’ Tot slot laat de illustrator van het boek, Bas Bakker, zien hoe tekeningen helpen om tot de essentie te komen. ‘Past je idee niet op een A4-tje, dan is het te ingewikkeld.’

Naar de kern
Deze verhalen sluiten aan bij het boek, dat ook veel cases en voorbeelden bevat. ‘Het boek vertelt hoe je onnodig gedoe kunt omzeilen’, vertelt Bogers tot slot. Soms heeft iemand een goed idee en dan is de eerste reactie: ‘eerst een projectteam samenstellen.’ Ook regels en procedures staan vaak in de weg; soms kun je die omzeilen of er zelfs gebruik van maken. Wat is de kern van het project of plan en hoe bereik je dat? De auteur hier niet verder op in: de tools hiervoor staan in zijn boek Versimpelen.

Over Nienke van Oeveren
Nienke van Oeveren is redacteur van managementboeken. Via haar bedrijf Boekredactie begeleidt zij auteurs bij het uitgeven van boeken en ook werkt zij voor gevestigde uitgevers. Zij heeft Nederlands en Book and Digital Media gestudeerd en werkte jarenlang bij Managementboek.nl.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden