Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Zakelijk mindmappen voor slagvaardige organisaties - Een preview

Tony Buzan muntte de term Mindmapping al in de jaren 60 van de vorige eeuw. Inmiddels is er zelfs software verkrijgbaar waarmee je het nog breder kan inzetten dan al het geval was. Halen we eruit wat erin zit? En, zo nee, hoe doen we dat wel?

Ary Velstra | 16 april 2015 | 2-3 minuten leestijd

Mindmapping is een techniek die al eeuwen wordt gebruikt. De Engelsman Tony Buzan heeft eind jaren 60 van de vorige eeuw het concept een naam gegeven en het verder ontwikkeld. Mindmappen kan helpen om informatie, gedachten en denkpatronen in beeld te brengen. Het helpt nieuwe verbanden te zien, op andere ideeën te komen en overzicht te behouden. Mindmapping zorgt ervoor dat de beide helften van de hersenen worden gestimuleerd: zowel de linkerzijde voor het rationele en logische denken als de rechterzijde voor het zichtbaar maken van het creatieve denken.

Er is lang gedacht dat mindmappen vooral door individuele professionals wordt gebruikt. Ze gebruiken de techniek vaak voor persoonlijke brainstormsessies, structureren van informatie, kleine projecten en het maken van aantekeningen voor werk of studie. Met de huidige generatie mindmapsoftware is echter veel meer mogelijk. Vooral als het door meer mensen in een organisatie wordt benut.

Hoewel er organisaties zijn die de mogelijkheden van mindmap benutten voor heel veel verschillende toepassingen, benut het merendeel van de gebruikers van digitale mindmaptools maar een heel beperkt deel van de mogelijkheden. Zo wordt de tool in een organisatie vaak slechts voor één enkel doel gebruikt. Als voorbeeld: Men gebruikt de techniek alleen bij brainstormsessies, maar niet tijdens een vergadering over nieuwe ideeën en oplossingen. Mindmapping voldoet uiteraard prima als brainstormtool, maar er is zoveel meer mogelijk.

Zakelijke toepassingen voor mindmapsoftware zijn er in overvloed. Als je onderzoekt waarvoor deze specifieke software wordt gebruikt, dan blijkt dat het vaak combinaties of variaties zijn van een aantal basisgebieden. In Zakelijk mindmappen voor slagvaardige organisaties zijn deze toepassingsgebieden verder uitgewerkt en voorzien van beknopte instructies hoe dit handig met de software kan worden ingericht.

De gekozen zakelijke toepassingsgebieden zijn:

- mindmappen,

- informatie- en kennismanagement,

- meeting management,

- innovatiemanagement en brainstorming,

- beslissingsondersteuning,

- financieel management,

- documentmanagement,

- communicatiemanagement,

- projectmanagement

- en het ondersteunen van de dagelijkse operaties.


Het boek richt zich op informatieprofessionals, project- en programmamanagers, opdrachtgevers financieel specialisten, budgethouders, marketingprofessionals en office managers. Zij kunnen mindmapsoftware immers gebruiken voor één of meer van de genoemde toepassingen en daarmee dit boek.

Het boek behandelt beknopt de oorsprong van mindmappen en uitgebreider, waarom en hoe de software wordt toegepast , met uitgewerkte methoden en praktische tips.

Kracht

- Diverse belangrijke toepassingsgebieden worden ondersteund met een enkel mindmap software product;

- Visuele ondersteuning maakt meer inzichtelijk dan voorheen mogelijk;

- Integratie met dagelijks gebruikte software zoals MS-Outlook, MS-Excel, SQL databases, MS- Sharepoint en Web browsers

Beperking

- Zakelijk mindmappen voor slagvaardige organisaties is geschreven voor gebruik met Mindjet MindManager voor MSWindows. Andere producten bieden wellicht – deels – soortgelijke mogelijkheden (zoals in de bijlage is uitgewerkt), maar zijn niet beschreven.

Ary Velstra is auteur van Zakelijk mindmappen voor slagvaardige organisaties

Over Ary Velstra
Ary Velstra werkte als ICT professional, consultant, manager, directeur a.i. en trainer bij onder meer CCF(Frisian Diary Foods,) Interprogram (Sogeti), Sperry Univac (Unisys), Volmac Software Group (Cap Gemini), Template Software en Drielingh. In verschillende rollen hielp hij organisaties en eindgebruikers de mogelijkheden van ICT hard- en software optimaal te benutten. Ary begon zelf pas in 1998 met mindmappen toen hij ontdekte dat z'n dochter op deze manier veel betere studieresultaten haalde in veel minder tijd. Hij gebruikt zijn enorme ervaring, door in de trainingen waar mogelijk voorbeelden uit de praktijk te gebruiken. Zijn enthousiasme is aanstekelijk en mede daardoor beklijft de kennis en vaardigheid uitstekend.
Over Esther van Wijngaarden
ing. Esther van Wijngaarden heeft na haar studie gewerkt bij Drielingh en iWriter en daarbij verschillende projecten uitgevoerd en trainingen verzorgd voor zowel profit als non-profit organisaties. Ze is als geen ander in staat om de brug te slaan tussen techniek en het dagelijks toepasbare nut voor gebruikers. Esther benadert mindmappen vanuit haar bedrijfskundige achtergrond. Ze is een uitstekend facilitator in workshops. Haar cursisten roemen haar om haar gestructureerde aanpak.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden