Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Zes stappen om elk sollicitatiegesprek te winnen

Laszlo Bock is het hoofd HR van Google, de meest gewilde werkgever ter wereld (0,25 procent van de sollicitanten wordt aangenomen). Met zijn zes stappenplan win je elke sollicitatie.

Ger Post | 4 juni 2015 | 2-3 minuten leestijd

Volgens Bock zijn de meeste werkgevers bijzonder slecht in sollicitatiegesprekken. Ter ondersteuning van dit statement haalt hij een onderzoek aan waaruit blijkt dat mensen die de eerste tien seconden van een interview zagen op video, dezelfde oordelen wat betreft intelligentie, ambitie en betrouwbaarheid van de geïnterviewde als degenen die het interview hielden. En dan stond het geluid van de video’s ook nog eens uit. Bock: ‘De meeste interviews zijn tijdverspilling omdat 99,4 procent van de tijd wordt besteed aan het bevestigen van het beeld dat de interviewer in de eerste tien seconden heeft gevormd. "Vertel me eens over jezelf." "Wat is je grootste zwakte?" "Wat is je grootste kracht?" Waardeloos.’

Hoe vervelend dit ook is voor werkgevers, voor werkzoekenden biedt dit mooie mogelijkheden. De sollicitatiegesprekken zijn op zo’n manier voor te bereiden, dat je ze altijd kunt ‘winnen’, zegt Bock. Dat kan via zijn zes stappen:

1. Voorspel de toekomst. Schrijf de twintig vragen op die je denkt dat je zult krijgen Hierboven staan er twee, maar de lijst is makkelijk bij elkaar te Googlen: welk probleem heb je opgelost? Waarom wil je deze baan?

2. Plan je aanval. Schrijf het antwoord op voor elke vraag. Zorg ervoor dat de antwoorden blijven hangen, je wilt niet dat je naar antwoorden moet zoeken tijdens het interview.

3. Zorg voor een back-up plan. Schrijf voor elke vraag DRIE antwoorden op. ‘Waarom drie? Je moet een ander, net zo goed antwoord op elke vraag kunnen geven omdat de interviewer je verhaal misschien niet leuk vindt.’ De volgende interviewer krijgt een ander antwoord te horen.

4. Bewijs jezelf. ‘Elke vraag moet beantwoord worden met een verhaal dat bewijst dat je kan doen wat er van je verwacht wordt.’ Wat voor een leider ben je? Ik ben een dienende leider, zoals blijkt uit de keer dat ik... etc.

5. Lees de ruimte. Wat doe je met alle ruimte in je hoofd die je niet gebruikt om naar antwoorden te zoeken? ‘Kijk om je heen. Richt je op de interviewer. In de eerste tien seconden, is er iets in het kantoor of de interviewer dat je kunt gebruiken om een verbinding te maken?’ En lees aan de lichaamstaal van de interviewer af hoe je antwoorden vallen.

6. Oefen. Oefen elk antwoord hardop totdat ze er allemaal vloeiend uitkomen, zonder dat je erbij na hoeft te denken.

Over Ger Post
Ger Post (1981) studeerde journalistiek en cognitieve neurowetenschappen en is nu docent brain and cognitive sciences aan de Universiteit van Amsterdam. Naast handboeken over interdisciplinair onderzoek, schrijft hij als journalist stukken over hersenonderzoek voor De Neuroloog en Managementboek Magazine.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden