Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Praktijkboek Mindful Organiseren

In deze vluchtige, onzekere, complexe en ambigue tijden, is collectieve alertheid en veerkracht voor elke organisatie van levensbelang. Je kunt niet langer volstaan met nog meer regels! Praktijkboek Mindful Organiseren biedt daar methoden voor. De auteur vertelt in deze preview waar zijn inspiratie vandaan kwam.

Bert Slagmolen | 2 februari 2016 | 3-4 minuten leestijd

Ik loop met Daved van Stralen van Totally Kids door een kinderziekenhuis in het zuiden van Californië. Allemaal jonge kinderen die met een ventilator zijn verbonden omdat ze niet zelfstandig kunnen ademhalen. Het is pijnlijk om te zien en te bedenken dat de levensverwachting van deze patiëntjes ronduit laag is. En toch bruist het in deze kleine maar bijzondere organisatie. Iedereen is gericht op het vinden en benutten van de kleinste kansen om het leven van deze kleine mensen, en hun familie, zo rijk en waardig mogelijk te maken. Elke minuut los van de ventilator is een feestje. Misschien is er toch meer mogelijk. Er is vast nog wat te leren. We laten het kind, de ouders en onszelf zien dat we volhouden en doorgaan met onze ambitie: het maximale uit het leven halen!

Twaalf jaar later denk ik nog steeds terug aan dit bezoek. Indrukwekkend om te ervaren hoe Daved alle ontmoetingen met de mensen in en om het ziekenhuis gebruikte om relaties te versterken, zwakke signalen te delen, even te oefenen, de ambitie concreet te vertalen, waar nodig even les te geven of ervaringen op te zuigen, en te laten zien dat ze met iets belangrijks bezig waren. Twintig van dergelijke ontmoetingen op een dag vroegen misschien 2 uur van zijn tijd maar leverden meer op dan 2 dagen op de hei. Hij liet zien hoe je elkaar alert kunt houden. Hoe je de veerkracht van het collectief tot grote hoogte kunt brengen. En hoe je een ongekende performance kunt realiseren. Dit was High Reliability Organizing in levende lijve – dit was een organisatie waar professionals, ouders, onderhoudsmensen, managers samen mindful waren en samen organiseerden.

Er was ook een keerzijde. De medische protocollen vormden niet het heilige kader maar waren slechts nuttige gestolde kennis. Ouders kregen verantwoordelijkheden waar menig jurist zou het kind overlijden, een geweldige schadeclaim uit kon halen. Als het lekker weer was gingen de kids met familie buiten barbecueën. Dat maakte het ziekenhuisleven draaglijk. Helaas was dit voor de inspectie ondraaglijk. Daved heeft het dan ook ondanks zijn in vele opzichten geweldige scores (medisch, sociaal, financieel) niet gered toen Totally Kids in een groter geheel werd ingelijfd. Maar hij heeft wel laten zien wat collective mindfulness in de praktijk betekent en hoe je het onverwachte, ongewenste en onbekende veel beter kunt managen.

Het verhaal van Totally Kids is een metafoor voor het verhaal van alle organisaties die betrouwbaarder en veiliger willen werken. Die diensten willen leveren die ze zeggen te zullen leveren. Of die producten willen maken die mens en milieu minder belasten zoals dat ook in de doelstellingen van het bedrijf beloofd wordt. Het is het verhaal van managers en medewerkers die voortdurend op zoek zijn naar wegen om de performance te verbeteren, die weten dat het dagelijkse organiseren en de dagelijkse interacties de kern vormen, en die begrijpen dat dit een cultuurslag is die wel een paar jaar kost.

We hebben 90 methoden en oefeningen in een nieuw boek bij elkaar gebracht om dit proces een handje te helpen. Uitermate concreet en effectief. Daved is er blij mee want het reikt ideeën en instrumenten aan waarmee we nog veel meer uit organisaties en mensen kunnen halen. Totally Kids is een eerste inspiratiebron voor het Praktijkboek Mindful Organiseren. Het is niet het ultieme antwoord op alle mogelijke problemen en incidenten. Je zult de methoden en oefeningen naar je eigen praktijk moeten vormen. En je zult het met anderen willen delen en in de praktijk toetsen. En dat is precies wat we beogen.

Dr. Ir. Bert Slagmolen is adviseur en managing partner bij Apollo13. Samen met Bert van Dalen schreef hij Praktijkboek Mindful Organiseren.

Over Bert Slagmolen
Dr ir Bert Slagmolen (1952) is sinds 1978 actief als adviseur en onderzoeker. Organisatieontwikkeling is vanaf het prille begin het centrale thema in zijn professionele leven. Geleidelijk aan heeft hij zich gericht op organisaties die hun prestaties willen verbeteren. Zoals het meer betrouwbaar diensten verlenen, veiliger werken, betere kwaliteit leveren of gezamenlijk nauwer aansluiten bij ontwikkelingen in de samenleving. Achter prestaties staan mensen. Bert kijkt voorbij de structuren, procedures, handboeken en systemen. Hij richt zich op patronen, rituelen en stagnaties die de ontwikkeling van mens en organisatie in de weg zitten. De praktijk van alledag is het materiaal waar hij graag mee werkt. Bert is binnen Apollo13 consult degene die de internationale netwerken ontwikkelt. De HRO Academy is daar een voorbeeld van. Hij is afgestudeerd in de bedrijfskunde (Erasmus Universiteit) en elektrotechniek (Technische Universiteit Delft). In 2004 promoveerde hij aan de Universiteit van Tilburg op 'een methodische strategie voor de waardering van narratieven over ICT'. Hij is getrouwd met Marja Beers, heeft vier kinderen en woont in Delft. In zijn vrije tijd vervult hij meerdere functies in de cultuursector in Delft en is hij initiator van activiteiten gericht op het realiseren van de Veerkrachtige Stad.
Over Bert van Dalen
Drs Bert van Dalen MCM (1955) is al ruim 25 jaar actief als adviseur en trainer. Zijn grootste passie is het werken aan vraagstukken rondom cultuur binnen organisaties. Hoe kunnen mensen zich met elkaar zo organiseren dat iedereen zijn passie en bezieling kwijt kan? Hoe kunnen mensen met verschillende verwachtingen en beelden tot een optimale, veilige en betrouwbare manier van samenwerking komen? Hoe voorkomen we dat mensen hun inspiratie en motivatie in hun werk kwijtraken? Hij creëert in zijn werk sfeer en omstandigheden die maken dat mensen optimaal kunnen leren en zich durven te uiten naar hem en naar elkaar. Bert vertelt graag verhalen en draagt zijn kennis graag over. In 2012 was hij de initiator van de HRO Academy. Hij is afgestudeerd aan de Vrije Universiteit (biologie) en heeft daarna nog tal van cursussen en opleidingen gevolgd(o.a. Organisatieopstellingen en een driejarige opleiding Transactionele analyse en NLP). In 2000 heeft hij de SIOO opleiding Master in Change Management volbracht. Bert is getrouwd met Tanja Harms, heeft twee kinderen en woont in Delft. In zijn vrije tijd helpt hij zijn vrouw in haar tweedehands boeken en spellenwinkel Second Story.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden