Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - How to become a Marketing Superhero

Wie droomt er als kind niet van om een echte superheld te zijn? Zou het niet heerlijk zijn om door muren te kunnen lopen, gedachten te kunnen lezen of voorwerpen te verplaatsen met je gedachten?

Matthieu van den Bogaert | 29 april 2016 | 3-5 minuten leestijd

De buil op mijn hoofd bewijst dat ik nog steeds niet door muren kan lopen en mijn kat kijkt telkens argwanend als ik haar gedachten tracht te lezen. Aangezien er in mijn tijd geen enkele universiteit was waar je voor superheld kon studeren, ben ik maar voor marketeer gegaan. Wie had er ooit gedacht dat er 10 jaar na het verlaten van de schoolbanken een boek op de markt zou komen dat je leert om een echte marketing superheld te worden. In How to become a Marketing Superhero beschrijft Martijn van Kesteren 6 superkrachten die iedere marketeer moet ontwikkelen om creativiteit te maximaliseren.

Wat was voor jou de aanleiding om dit marketingboek te schrijven?

Martijn: Een held is voor mij een gewoon persoon die buitengewone dingen doet. Ik vind dat onze wereld meer helden nodig heeft. En daar het in deze wereld allemaal draait om marketing — hoe je jezelf presenteert, wat je doet, wat je daarover vertelt en ook vooral wat je daar niet over vertelt — kan de wereld naar mijn idee wel wat meer marketing superhelden gebruiken. Daarom heb ik dit boek geschreven.

Veel van je tips die je geeft zijn niet alleen handig voor marketeers, maar voor heel wat mensen. Waarom heb je je beperkt tot marketeers als (lees)doelgroep?

Martijn: Eén basisregel binnen marketing is om een duidelijk afgebakende doelgroep te kiezen. Daar ik een beweging van Marketing Superheroes wil initiëren, heb ik als mijn primaire doelgroep marketeers en ondernemers gekozen.

Welk bedrijf is volgens jou een toonvoorbeeld die de superkracht consumer centricity goed toepast?

Martijn: Ik heb negen jaar bij Unilever gewerkt en mijn marketing skills verder ontwikkeld. Voor mij blijft dit bedrijf hèt schoolvoorbeeld wanneer het gaat om denken vanuit de consument. Wereldwijd bekende merken als Dove, Ben & Jerry’s en Lipton nemen consumer insights als vertrekpunt bij alles wat ze doen.

In je boek verwijs je vaak naar Ted Talks. Kun je drie Ted Talks aanbevelen die iedere marketeer gezien moet hebben?

Martijn: In mijn boek raad ik iedereen aan om de TED talk van Derek Sivers te bekijken, hoe je een beweging start. Daarnaast is de talk van Simon Sinek over zijn drie “golden circles” een absolute must-see. Als derde wil ik hieraan de recente talk door Adinda van Wely toevoegen. Tijdens TEDxUtrecht begin 2016 vertelde zij over de kunst om met een open blik naar de wereld om ons heen te blijven kijken.

Welke superkracht vind je zelf het moeilijkste om verder te ontwikkelen?

Martijn: De uitdaging blijft, ook voor mij, het consequent toepassen van al deze kennis. Het gaat niet om plannen maken, maar bovenal om plannen te implementeren. En dat vereist dat je telkens weer uit je eigen comfortzone dient te stappen.

Tot slot nog drie tips uit het boek How to become a Marketing Superhero

• Eén van de superkrachten waar iedere marketeer zou moeten over beschikken is ‘focus pocus’. Eén van de tips die Martijn daarbij geeft is het toepassen van de ‘Triple D’: Ditch, Delegate & Do Differently. Vraag je bij ieder project af wat je kunt schrappen wegens nutteloos, wat je kan delegeren en/of wat je de volgende keer anders zou kunnen doen. Daarnaast geeft Martijn de tip om op het einde van iedere dag de 5 zaken te noteren die je zeker moet doen de volgende dag.

• Veel mensen hebben, onder andere door smartphones en de bijhorende social media, moeite om zich te concentreren. In het boek wordt de Pomodoro techniek van Francesco Cirillo beschreven. Deze techniek raadt je aan om 25 minuten zeer gefocust aan iets te werken, gevolgd door 5 minuten pauze.

• Iedere marketeer zou het profiel van zijn of haar consument goed moeten kennen. Een techniek die Martijn aanbeveelt is de laddering technique, een techniek waarbij je voortdurend ‘waarom’ vraagt op het antwoord van een respondent. Dit is de ultieme manier om te vissen naar het echte consumentengedrag.

Deze preview is geschreven door Matthieu van den Bogaert. Overdag is hij online marketing specialist bij Vlerick Business School, maar ‘s nacht trekt hij zijn wollen heldenpak aan en scherpt hij voor Yudai.be zijn pen om slechte copy in de pan te hakken. Hij is tevens verbonden aan het Direct Marketing Institute en Stichting Marketing (expertisegroep Marketing & Society).

Over Martijn van Kesteren
Martijn van Kesteren is a motivational speaker and facilitator for strategy workshops and creative brainstorm sessions. He is the founder of with Martijn Creative Consultancy, and helps marketers and business owners get more impact through their brand, product, or service. After attaining his degree in Innovation Management from Delft University of Technology, he worked in creative marketing and market research within Sara Lee/ Douwe Egberts and Unilever for 14 years before starting his own company in 2014. Martijn has contributed to the success of renowned brands like Ambi-Pur, Ben & Jerry’s, Lipton, Magnum, Rijksmuseum, Tommy Hilfiger, Unox, and Zwitsal. Martijn has a true passion for personal development, and believes everybody should strive to bring out the best version of themselves. In this book, he shares practical tips and advice based on his experience with becoming a Marketing Superhero.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden