Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Tijd voor nieuwe zaken

Weg met financiële winst, lineaire groei, eigenbelang en competitie; werken vanuit verbinding heeft de toekomst. Dat zegt Judith Manshanden in Tijd voor nieuwe zaken. Een preview.

Judith Manshanden | 23 mei 2016 | 3-4 minuten leestijd

De wereld om ons heen verandert in een rap tempo. Misschien voel je zelf ook wel dat er iets in beweging is? Steeds meer mensen willen werken voor een organisatie die er echt toe doet of met meer zingeving in hun baan. We bewegen ons van een wereld die gaat over individualisme, competitie en eigenbelang naar een wereld die gaat over verbinding, saamhorigheid en zingeving. We zijn meer en meer op zoek naar verbinding met onszelf, met elkaar en met onze omgeving. Bij dit nieuwe, verbonden wereldbeeld, horen nieuwe organisaties die aan deze wensen tegemoetkomen. Maar hoe kun je jezelf en je organisatie hierop voorbereiden?

Steeds meer organisaties experimenteren met nieuwe, verbonden manieren van werken. Ze zijn de regels van de ‘oude’ economie als het ware aan het herschrijven. Deze organisaties noemen we verbonden organisaties en ze geven een prachtig doorkijkje naar hoe de organisatie van de toekomst eruit kan komen te zien. Om te kunnen leren van wat ze doen, hebben we de vier belangrijkste verschillen tussen verbonden en traditionele organisaties op een rijtje gezet.

Verschil 1: Financiële winst wordt hoger doel

Van oudsher is het maken van financiële winst het belangrijkste doel van traditionele organisaties. Een verbonden ondernemer zei ooit: ‘Financiële winst maken is als ademen. Je hebt het nodig om te leven, maar als je leeft om te ademen dan mis je toch wel iets’. Binnen een verbonden organisatie is niet het maken van financiële winst, maar het nastreven van een gemeenschappelijk, inspirerend hoger doel de belangrijkste drijfveer. De organisatie is een ‘beweging’ waar mensen vanuit hun intrinsieke motivatie een bijdrage aan willen leveren. Dit brengt een gevoel van verbinding tussen medewerkers, klanten en stakeholders met zich mee. 

Verschil 2: Competitie wordt samenwerken

Waar traditionele organisaties werken vanuit een ‘survival of the fittest’-mentaliteit, werkt een verbonden organisatie juist vanuit synergie. Zij zien zichzelf als onderdeel van een systeem dat groter is dan zijzelf.  Daarom heeft het geen zin om met elkaar in competitie te gaan, maar is het effectiever om informatie uit te wisselen over wat werkt en wat niet. Door de kracht van het collectief in te zetten, komen verbonden organisaties samen sneller tot de meest effectieve oplossingen.

Verandering 3: Lineaire groei wordt adaptieve groei

Binnen traditionele organisaties wordt groei gezien als een lineair proces dat controleerbaar en beheersbaar is. Een verbonden organisatie heeft een andere kijk op groei. Zij beweegt mee met wat er in de omgeving gebeurt, groeit adaptief en durft los te laten. Dit betekent dat er geen langetermijnplanningen en prognoses worden gemaakt, maar dat er wordt gewerkt in korte cycli waarin experimenteren en leren een belangrijke plek innemen. Op deze manier sluiten producten en diensten beter aan op de vraag uit de markt en zullen in tijden van achteruitgang worden gebruikt om los te laten en te vernieuwen. 

Verandering 4: Eigenbelang wordt groter belang

Waar een traditionele organisatie vooral handelt uit eigenbelang, draagt een verbonden organisatie ook zorg voor haar omgeving. Een gezonde omgeving is immers ook van positieve invloed op de business. Daarom kiest een verbonden organisatie voor een businessmodel dat niet alleen financiële winst oplevert, maar ook sociale of ecologische waarde creëert. 

Door te werken vanuit verbinding doe je wat goed is voor jezelf en voor je omgeving en dat heeft veel voordelen. Het leidt niet alleen tot een gezonder ecologisch klimaat, maar ook tot gemotiveerdere medewerkers, inspirerende werkomgevingen en nieuwe kansen in de markt. Meer dan genoeg redenen om de overstap naar een verbonden manier van werken te maken. Het is tijd voor nieuwe zaken!

Judith Manshanden studeerde psychologie en werkte als consultant bij Boer & Croon. Sinds 2013 werkt zij als sociaal ondernemer. Zij is oprichter van GEEF – een sociaal horecaconcept dat werkt met een ‘pay as you can’-businessmodel. Ze is de auteur van Tijd voor nieuwe zaken.

Over Judith Manshanden

sociaal ondernemer, oprichter van GEEF

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden