Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Venture Capital Deal Terms

Venture capital is ‘hot’. Het is een vorm van financiering die steeds belangrijker wordt voor ondernemers. Auteurs Harm de Vries, Menno van Loon en Sjoerd Mol bespreken in hun nieuwe, Engelstalige boek aan de hand van een praktijkcasus alle belangrijke punten waarmee je bij een venture capital transactie in aanraking kunt komen. Een preview.

Sjoerd Mol | 30 augustus 2016 | 2-3 minuten leestijd

Een venture capital investering in je onderneming is een belangrijke mijlpaal. Met mogelijk grote gevolgen. Het is cruciaal dat die investering goed wordt gestructureerd. Zo, dat niet alleen de belangen van de venture capital investeerder goed gediend worden, maar ook die van de ondernemer. 

Maar hoe zorg je daar als ondernemer voor? De meeste ondernemers hebben nooit eerder met venture capital te maken gehad. Natuurlijk,  je kan (en zal ongetwijfeld) een advocaat inschakelen die je bij de transactie zal bijstaan. Maar kent die advocaat werkelijk alle ‘ins and outs’ van jouw onderneming? Nee. En dus zal hij niet altijd in staat zijn de optimale transactie te structureren.

Er is maar een manier om zeker te stellen dat je eruit haalt wat er in zit. Je zal zelf de belangrijkste voorwaarden van venture capital investeringen goed moeten begrijpen. Hoe werken ze? Wat zijn de gevolgen? Wat zijn de alternatieven? Alleen als je die vragen kunt beantwoorden, zal je in staat zijn de transactie optimaal te structureren en goed uit te onderhandelen.

De voorwaarden van venture capital transacties zijn inmiddels grotendeels gestandaardiseerd. Met een heldere uitleg zijn ze goed te begrijpen. Ons nieuwe boek, Venture Capital Deal Terms: a guide to negotiating and structuring venture capital transactions, is een praktische en handzame gids die die uitleg geeft. Aan de hand van een casus worden de belangrijkste venture capital voorwaarden helder uitgelegd. Het boek bevat praktische tips; voor zowel ondernemers als investeerders en voorbeeldclausules van alle veel voorkomende venture capital voorwaarden.

In het boek wordt ook ingegaan op de economische redenen achter gebruikelijke voorwaarden en de financiële gevolgen daarvan. Waarom wordt een liquidatiepreferentie toegepast en hoe werkt dit in de praktijk? Welke vormen van een anti-verwateringsbeding bestaan er en tot welke verschillen kan dat leiden? Waar moet je op letten bij het overeenkomen van milestone-bepalingen? Wat betekent vesting van aandelen en waarom is dit voor investeerders belangrijk? Het boek gaat in op al deze en nog veel meer vragen. 

Het boek is geschreven voor iedere ondernemer, investeerder of adviseur die geen of beperkte ervaring heeft op het gebied van venture capital, maar beoogt ook als handboek te dienen voor degenen die meer ervaring hebben met het structuren en uitonderhandelen van deze transacties.

Venture Capital Deal Terms: a guide to negotiating and structuring venture capital transactions is geschreven door Harm de Vries, Menno van Loon en Sjoerd Mol.

Over Sjoerd Mol
Sjoerd Mol is advocaat bij Benvalor en gespecialiseerd in venture capital. Hij begeleidt startups en investeerders bij financieringsrondes. Hij is ook mede-oprichter van Capital Waters, een initiatief om juridische standaarddocumentatie beschikbaar te maken voor startups, en is als expert betrokken bij een aantal incubators en investeringsfondsen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Harm de Vries, Menno van Loon, Sjoerd Mol
Venture Capital Deal Terms

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden