Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Lezersactie - Zou jij jezelf aannemen?

Het verschijnen van Zou jij jezelf aannemen? Zette Freek van Kraaikamps leven op zijn kop. Nu, een jaar later, blikt hij tevreden terug en ter gelegenheid daarvan geeft Van Kraaikamp een gratis cv-checkup weg aan iedereen die zijn boek koopt.

Freek van Kraaikamp | 4 oktober 2016 | 2-3 minuten leestijd

Wat eigenlijk begon als een ‘grap' met een column over FC Haarlem op een voetbalwebsite voor de fanatieke supporters onder ons eindigde nog geen drie jaar later in een eigen onderneming. Wanneer ik terugkijk ligt er er maar één ding aan de basis van al deze veranderingen. Mijn allereerste eigen boek Zou jij jezelf aannemen? zou mijn leven in een jaar tijd finaal op zijn kop zetten.

Destijds was ik een zeer succesvolle en diep ongelukkige recruiter. Eind twintig, leuke baan, een goed salaris en weinig stress. Het heerlijke vrijgezellenleven in de hoofdstad lachte me in al haar schoonheid toe. Maar zakelijk was het één grote sleur die me langzaam richting het onvermijdelijke dertigersdilemma dreef. Blijf ik dit werk de komende tien jaar doen? En wat moet ik dan wel gaan doen?

Nog geen drie jaar later heb ik het gevoel dat de wereld aan mijn voeten ligt. Ik heb een eigen bedrijf en prachtige klanten. Ik schrijf, coach, spreek en vermarkt. Maar nog veel belangrijker is dat ik iets doe wat ik ongelofelijk mooi vind en ook nog eens de komende tien, twintig, misschien wel dertig jaar zou willen blijven doen.

Zelf had ik het niet zo kunnen bedenken, maar als ik terugkijk was dat gekke stukje over FC Haarlem het begin. Het bracht me vervolgens tot mijn columns bij Intermediair. Tijdens het schrijven van deze columns bedacht ik het plot voor mijn eerste boek Zou jij jezelf aannemen? Confronterend, anders, toepasbaar en grappig. Solliciteren is namelijk al saai en suf genoeg. Via Managementboek vond ik mijn uitgever en iets meer dan een jaar later sierde ik in oktober 2015 de cover van het magazine. En toen werd alles anders.

Vrijwel gelijktijdig met het uitkomen van mijn boek besloot ik mijzelf ook fulltime te richten op mijn eigen bedrijf; FREEK. Het bleek een gouden zet. De combinatie van boek en bedrijf gaven mij overal echt iets om over te praten. Het versterkte elkaar en opende deuren die anders gesloten bleven. Van NRC tot Nationale Vacaturebank, van Esquire tot Schouten & Nelissen. Ik ben en blijf er heilig van overtuigd dat die deuren zonder mijn boek op zijn minst stroever waren open gegaan. En misschien zelfs gesloten waren gebleven.

In Zou jij jezelf aannemen? zit een gigantisch aantal uren, het is het grootste project waar ik ooit aan ben begonnen. En toen het uitkwam was het nog niet afgelopen, ik ging slechts een nieuwe fase in. Het schrijven van mijn boek was de beste zakelijke beslissing die ik ooit nam. Het onderscheidde mij van mijn concurrentie en gaf mij iets om in de etalage te zetten.

Van het boek zelf word ik financieel gezien niet rijk. Maar wel gelukkig.

Freek van Kraaikamp is naast auteur ook actief als zelfstandig arbeidscoach, recruitment adviseur en content specialist. Hij acteert dagelijks in het spanningsveld tussen intermediair, sollicitant en bedrijf. In oktober 2016 doet hij een gratis cv-checkup voor iedereen die Zou jij jezelf aannemen? via Managementboek bestelt. Meer informatie vindt u op deze pagina.

Over Freek van Kraaikamp
Freek van Kraaikamp is naast auteur ook actief als zelfstandig arbeidscoach, recruitment adviseur en content specialist. Hij acteert dagelijks in het spanningsveld tussen intermediair, sollicitant en bedrijf. Freeks oprechte interesse en opmerkzaamheid is altijd het uitgangspunt en zorgt voor een zeer verfrissende kijk. Voor o.a. Intermediair schrijft hij over solliciteren, (online) positioneren, (sociale) netwerken en wat er al niet meer op zijn pad komt. Hij heeft een website op: www.jezelfaannemen.nl

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden