Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Het nieuwe kantoorinrichten

In het nieuwe kantoor is de loungeomgeving een must, moet er fietsend gewerkt kunnen worden en zijn vergaderzalen geheel aangepast aan het soort vergadering. Een preview op Het nieuwe kantoorinrichten.

Peter Vink | 26 april 2017 | 2-3 minuten leestijd

De lounge moet Honan (2015) toonde in een onderzoek onder 10 bedrijven en instellingen in 2015 al aan dat tot 30% van de medewerkers de tablet gebruikt en 30-90% de smart phone gebruikt om te werken. Dat zal nu niet minder zijn geworden. Zij werken met de smart phone en tablet het meest in de lounge omgeving ‘op een ‘couch or non-office chair’. Dat betekent dat in het nieuwe kantoor de loungeachtige omgeving een must is.

Bewegen moet In een recent zeer goed uitgevoerd onderzoek (een randomized control study voor de kenners) (Sianoja et al., 2017)) is het effect bestudeerd van lunchwandelen in een park en oefeningen doen tijdens de lunch. Het onderzoek toont aan dat ongeveer 15 minuten wandelen tijdens de lunch ervoor zorgt dat mensen zich beter concentreren en minder vermoeid zijn in de middag. En fysieke oefening doen tijdens lunch zorgde ook voor betere concentratie in de middag. In beide gevallen was het gevoel van welzijn ook hoger. Maar ook binnen in het kantoor bewegen heeft gunstige effecten. Groenesteijn e.a. (2016) volgden 22 proefpersonen die regelmatig fietsend hun werk verrichtten op kantoor gedurende vijf weken. 82 procent voelde zich fysiek fitter en 59 procent voelde zich mentaal fitter vergeleken met de periode dat ze niet fietsten. 36 % gaf aan dat tijdens fietsen het concentreren beter ging en 12% gaf aan dat het lezen beter ging tijdens fietsen. Dus een werkplek waar je af en toe fietsend kan werken mag niet missen.

Vergaderen moet ronduit beter De meeste vergaderingen (en dat is vaak al 25% van de werktijd) doen we aan vierkante vergadertafels. Onderzoek (Vink, 2017) toont aan dat dat nou juist de slechtste opstelling is. We vergaderen dus vierkant verkeerd. Dat blijkt uit onderzoek onder 226 mensen, die uitgebreid onderzocht zijn bij verschillende vergaderingen in verschillende ruimtes. Voor veel vergaderingen is de ovale of ronde tafel geschikter dan de vierkante. De ronde/ovale opstelling is meer effectief voor het versterken van de samenhang tussen de groepsleden, evalueren en een plezierig en informeel overleg. Het onderzoek toont verder aan dat een baropstelling (houding op een barkruk) effectief is voor creatieve samenwerking tussen groepsleden. Een informeel  en meer vertrouwelijk overleg kan weer beter in de huiskameropstelling (lounge) plaatsvinden. Staand vergaderen duurt 34% korter met dezelfde kwaliteit van uitkomsten, maar is voor lange vergaderingen geen optie. Dus het nieuwe kantoor heeft een variatie aan vergaderinrichtingen en de vierkante vergadertafel mag daar gewoon ontbreken. 

Meer van dit soort achtergrondinformatie over kantoorinirchten is te vinden in mijn boek Het nieuwe kantoorinrichten.

Peter Vink is teammanager van het team Omgeving bij TNO en leidt een groep mensen die zich bezig houden met het meten van omgevingen op comfort, gezondheid, productiviteit en innovativiteit. Daarnaast is hij werkzaam als hoogleraar bij de faculteit industrieel ontwerpen van de TU Delft, waar hij promovendi en afstudeerders begeleidt op dit thema.
Over Peter Vink
Peter Vink is teammanager van het team Omgeving bij TNO en leidt een groep mensen die zich bezig houden met het meten van omgevingen op comfort, gezondheid, productiviteit en innovativiteit. Daarnaast is hij werkzaam als hoogleraar bij de faculteit industrieel ontwerpen van de TU Delft, waar hij promovendi en afstudeerders begeleidt op dit thema.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden