Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Topvrouw in 7 stappen - Jouw weg naar de boardroom

Topvrouw in 7 stappen laat zien hoe je je carrière in eigen hand kunt nemen en welke bepalende keuzes jouw weg naar de top kunnen maken of breken. Een preview.

Annette Onrust | 29 september 2017 | 3-4 minuten leestijd

Waar lopen vrouwen tegenaan in hun carrière? De belangrijkste punten op een rij:

- Vrouwen passen zich te veel aan waardoor ze zichzelf kwijtraken

- Ze maken zich te klein

- Ze worstelen met de combinatie van werk en gezin

- Vooroordelen van anderen

Topvrouw in 7 stappen laat zien hoe je je carrière in eigen hand kunt nemen en welke bepalende keuzes jouw weg naar de top kunnen maken of breken. Bekende topvrouwen uit verschillende branches vertellen in openhartige interviews hoe zij het hebben aangepakt.

‘Je moet keuzes maken. Elke keer opnieuw. Je moet heel goed weten wat je zelf belangrijk vindt’. Dat zegt Caroline Princen, tot 1 januari 2017 lid van de RvB van de ABN AMRO bank, over de combinatie van haar werk met haar privéleven. ‘Ik heb twee kinderen, nou die hebben mij echt meegemaakt. Het is niet zo dat die later zeggen: was jij die vrouw die op zondag het toetje neerzette? Ik ben daar heel bewust bij geweest. Dat betekent dat ik ook heel bewust ‘nee’ heb gezegd tegen dingen in de bank. Bij mijn allereerste gesprek met Gerrit Zalm, toen wij elkaar nog niet kenden, heb ik tegen Gerrit gezegd dat ik één middag in de week thuis wil zijn. Ik had nog een kind op de basisschool en ik wil gewoon één middag daar staan. Als dat niet kan, dan is dit niet mijn baan. Het is wel een uitdaging om aan die keuze voor één vrije middag vast te blijven houden. Elke week is er toch wel weer iets, maar ik ben echt bij mijn keuzes gebleven’.

In dit boek heb ik de belangrijkste vraagstukken waar vrouwen in hun loopbaan tegenaan lopen gespiegeld aan de ervaringen van topvrouwen en krijg je inzicht in de keuzes die zij hebben gemaakt waardoor ze aan de top gekomen zijn. Ik heb hiervoor zeven topvrouwen geïnterviewd, ieder met een andere achtergrond en ervaring en werkzaam in een andere branche. Hoe je je ambities waar kunt maken, heb ik terug kunnen brengen tot zeven praktische stappen. Het zijn stappen die logisch op elkaar aansluiten, maar waar je op je eigen manier invulling aan kunt geven. Het is een persoonlijke weg die je volgt en in elk hoofdstuk stel ik je een aantal vragen met het doel je aan het denken te zetten over de weg die jij bewandelt.

Eenmaal aan de top gekomen, krijg je steeds meer ruimte om beslissingen te nemen en kun je andere vrouwelijke talenten vooruit helpen. Juist vrouwen kunnen het verschil maken binnen hun organisatie, door een divers team neer te zetten en anderen te inspireren met hun leiderschap. Je bent opeens een rolmodel en in het boek laat ik zien hoe je daar invulling aan kunt geven.

Door het creëren van een open cultuur bied je meer kans voor diversiteit en de doorstroom van vrouwelijke talenten. Tien tips om een open cultuur te creëren in je eigen team:

1. Stel vragen en luister.

2. Communiceer op authentieke wijze.

3. Stel met het team regels vast voor teamcommunicatie.

4. Geef als voorzitter de ruimte tijdens meetings.

5. Herken blinde vlekken en aannames.

6. Mindset: sta open voor een andere inbreng.

7. Ken elkaars kwaliteiten.

8. Manage op output.

9. Spreek waardering uit.

10. Help bij netwerken.

Annette Onrust is expert in het begeleiden van vrouwen op weg naar de top. Ze heeft als trainer en coach al veel vrouwen begeleid bij het waarmaken van hun ambities. Daarnaast is ze oprichter van de RoundTable 4 Topvrouwen, een exclusief netwerk topvrouwen uit verschillende organisaties. Ze is de auteur van Topvrouw in 7 stappen.

Over Annette Onrust

Annette Onrust is een expert in het begeleiden van vrouwen op weg naar de top. Ze coacht en traint mensen in het behalen van hun persoonlijke en zakelijke doelstellingen vanuit haar eigen bedrijf AMDK.

Anette is oprichter van het netwerk RoundTable 4 Topvrouwen, een exclusief netwerk van topvrouwen uit verschillende organisaties.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden