Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Circulair Leiderschap, terug naar de kern

Terug naar de kern door te sturen op gelukkige mensen in gezonde organisaties. Alhoewel het zo gewoon en vanzelfsprekend lijkt, is dat het natuurlijk niet. Wat is dat dan? Gelukkige mensen? En betekent dat een gezonde organisatie? Al vanaf mijn 17e jaar houd dit mij bezig en op mijn 19de begon ik aan mijn eerste trainersopleiding. Waarom? Omdat ik uitermate nieuwsgierig ben naar waarom mensen doen wat ze doen en niet doen wat ze willen doen of wat in hun potentieel ligt.

Tatiana van Rijswijk | 26 maart 2018 | 3-4 minuten leestijd

Sturen op geluk kan in mijn optiek namelijk alleen maar als je je talenten optimaal benut en je nog te ontwikkelen competenties kan en mag ontwikkelen binnen de context waarin je werkt, woont en leeft.
En dan kom ik op een heikel punt... dat kan dus niet altijd! De werkcontext creëert vaak niet een omgeving waar een ieder optimaal tot zijn/haar recht komt en ook echt gehoord en gezien wordt. Eigen agenda's gaan voor het groepsbelang en het aanwezige talentkapitaal wordt niet optimaal benut. Wat een zonde is dat eigenlijk! Alleen doordat we onszelf voorop stellen, oordelen en vooral... vergeten te luisteren.

Van persoonlijk leiderschap naar gedeeld leiderschap
Complementair aan persoonlijk leiderschap, gaat Circulair Leiderschap uit van de kracht en de collectiviteit van de groep en de verantwoordelijkheid van ieder individu in de groep. Persoonlijk leiderschap in het gemeenschappelijke belang dus. Uniek is dat hierdoor de huidige manier van vergaderen en brainstormen verandert, zodat iedereen bij kan dragen aan een gezamenlijk doel en men sneller tot de kern van de zaak komt. Oordeelloos luisteren staat hierin centraal.
Circulair Leiderschap is gebaseerd op The Circle Way. Grondleggers Christina Baldwin en Ann Linnea uit Amerika, gebruikten de oeroude methode van de cirkel als basis voor vergaderen in dialoogvorm. In de cirkel is iedereen gelijkwaardig en wordt eenieder gehoord en gezien. Kortom, we richten ons op gelukkige mensen en gezonde organisaties. Deelnemers leren dat de methodiek gebruikt kan worden om een ieder tot zijn recht te laten komen en zo het talentkapitaal te benutten. In mijn optiek, een verrijking van het professionele en persoonlijke leven van een mens.

Waarom deze nieuwe leiderschapsmethode uit Amerika?
De kracht van Circulair Leiderschap samen met de structuur, principes en pijlers en oordeelloos luisteren, maakt dat beslissingen nemen, vergaderen en brainstormen effectiever wordt. Kennis, kunde en ervaring van elke deelnemer in de cirkel komt aan bod: ieder persoon wordt gehoord en beslissingen kunnen daadkrachtiger, sneller en makkelijker worden genomen en problemen worden opgelost. Hoe mooi is dat? Ik zeg vaak: versnellen door te vertragen. Efficiënter en doelgerichter zijn en sturen op gelukkige mensen en gezonde organisaties door simpelweg terug te gaan naar de kern. Oprecht en met aandacht in dialoog zijn met je collega, je leidinggevende of met je team. Tijd hiervoor nemen, maakt dat processen versnellen en beslissingen nemen veel gemakkelijker wordt. En willen we dit niet allemaal?

Voor wie?

Het boek ‘Circulair Leiderschap, terug naar de kern' is uitermate geschikt voor HR- en P&O-adviseurs, managers, leidinggevenden, coaches, trainers, bestuurders en teams die de kracht van de cirkel willen toepassen in hun werkbare en privéleven, in zowel de profit- als non-profit branche. Je leert de cirkel op diverse wijzen te gebruiken en daarmee efficiënter en op een inspirerende manier te werken.

Tatiana van Rijswijk is Founding Mother van InnerVida OntplooiingsArchitecten, gepassioneerd ondernemer, geaccrediteerd en gecertificeerd ACTor, assessor, therapeut en al 30 jaar trainer en coach. Naast Buitengewoon Ambtenaar van de Burgelijke Stand, is ze ook grondlegger en (mede) voorzitter van Stichting ‘Leiderschap in een jurk', bestuurslid van meerdere verenigingen en stichtingen met betrekking tot innovatie, onderwijs, wetenschap en leiderschap. Ook is zij de grondlegger van een uniek congres voor zorgprofessionals genaamd ‘MEDexperience', auteur van ‘Het Ontplooiingsspel' en initiatiefnemer en uitgever van het boek Circulair Leiderschap, terug naar de kern.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden