Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

The Agile Leader's Scrapbook

Aan het einde van ons boek vragen we je een virtuele foto te nemen van de organisatie waarin je werkt. Krijgen we dan een plaatje te zien van een militaire parade of van tango dansers?

Herman Van den Broeck | 9 april 2018 | 3-4 minuten leestijd

Goed zo, je bent nu bezig een genuanceerd antwoord te zoeken. Het zijn dit soort vragen (en ook antwoorden) waarmee we je doorheen het boek uitnodigen jouw kennis en kunde rond wendbaarheid bij te spijkeren.

Wendbaar worden is een kreet die zowat overal klinkt. Onze maatschappelijke omgeving verandert zo snel dat er geen ontkomen aan is. Organisaties en hun leiders schuiven agility naar voor als een absolute prioriteit. Voor business scholen, trainers en consultants is het ‘talk of the town’. Tot vervelens toe?

Maar wat betekent wendbaarheid eigenlijk? En waarom is wat we zolang nastreefden in ons managementdenken, ‘standaardisatie tot in de perfectie’, als enig dogma achterhaald?

The Agile Leader’s Scrapbook spoort je aan om jouw traditionele uitgangspunten van wat excellent organiseren en aansturen betekent, in vraag te stellen en jezelf en de wijze waarop mensen samen werken heruit te vinden.

De focus ligt op acht uitdagingen waarmee leiders en hun organisaties geconfronteerd worden. Een paar teasers:

- Spreek duidelijk af welke management logica je activiteiten drijft. Je baas verlangt zeker dat je innovatief en entrepreneurial bent, maar waarvoor beloont hij je op het einde van het kalenderjaar? Voor netjes in de pas te lopen? Wat denkt hij van dat ene project dat toch niet de verwachte return opleverde en welk effect heeft dit op jouw verdere doorgroei?

- ‘Nature is perfectly imperfect’. Maar nog belangrijker is dat je ook inziet wat organisaties met dit gegeven kunnen aanvangen. Timmer je ook je organisatie toe met stapels regels? Hoe wendbaar kunnen de medewerkers zijn als ze verdrinken in een overload aan procedures?

- Waarom blijven meetings zo onproductief? Waarom maken we duur betaalde medewerkers zowat ‘brein-dood’ als we overleggen? Tijd om over te schakelen naar co-creatie. Je krijgt een antwoord op de ‘how to’!

- Kunnen we de machtsspelletjes in onze organisaties terug dringen? Het zijn deze spelletjes die tijd en geld kosten. Ze verhinderen open discussie, ze verhinderen dat medewerkers andere paden durven bewandelen!

- Velen aan de top en in boards zijn groot geworden onder het oude managementparadigma (macht, regelgeving en strikte controle). We geloven niet dat zij het zijn die nu plots ruimte gaan geven aan afwijkende ideeën die hun macht en posities in het gedrang brengen. Wat is het alternatief? Zoekt men binnen jouw organisatie ook eerder de schuldigen dan samen trachten te leren voor de toekomst?

- Wat blijft over van het oude fairness principe in een samenwerkingslandschap waar diversiteit heerst? Werkgevers, werknemers en vakbonden staan voor moeilijke tijden!

Ons boek biedt naast vragen ook de antwoorden. Meer dan eens zullen deze je eens oncomfortabel laten voelen. Maar dat is juist ons opzet: enkel wanneer we ons niet zo comfortabel voelen betreden we het echte leerpad. Antwoorden en vragen, onmisbaar om jouw talent als leider verder te ontplooien en binnen jouw organisatie de juiste keuzes te maken.

Het originele format van het boek (scrapbook) ondersteunt het opzet (wat had je anders verwacht?). Klaar om een wendbaar antwoord te vinden op jouw uitdagingen? En ja, doe dit liefst in team!

Barney Jordaan is professor negotiation en conflict management aan Vlerick Business School. Voorheen was hij professor aan de rechtsfaculteit van de universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika en gastprofessor in negotiation bij verschillende international business schools. Herman Van den Broeck is doctor in de pedagogiek. Als professor doceert hij aan de Universiteit Gent en aan Vlerick Business School. Hij is gespecialiseerd in thema's als emotionele intelligentie, cognitieve stijlen en verandermanagement. Ze zijn de auteurs van The Agile Leader's Scrapbook.

Over Herman Van den Broeck
Herman Van den Broeck is doctor in de pedagogiek. Als professor doceert hij aan de Universiteit Gent en aan Vlerick Leuven Gent Management School. Hij is gespecialiseerd in thema's als emotionele intelligentie, cognitieve stijlen en verandermanagement.
Over Barney Jordaan
Barney Jordaan is professor negotiation en conflict management aan Vlerick Business School. Voorheen was hij professor aan de rechtsfaculteit van de universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika en gastprofessor in negotiation bij verschillende international business schools.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Herman Van den Broeck, Barney Jordaan
The Agile Leader's Scrapbook

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden