Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Cybersecurity in 60 minuten

Cybercriminaliteit is met stip bezig de meest lucratieve vorm van criminaliteit te worden en daarom staat cybersecurity meer dan ooit in de belangstelling.

Yuri Bobbert | 22 oktober 2018 | 3-4 minuten leestijd

De verdergaande digitalisering en de toenemende afhankelijkheid van IT zijn koren op de molen voor hackers en andere cybercriminelen. Cybercriminaliteit vormt dan ook een reëel risico voor de ‘bv-Nederland’, dus niets doen is geen optie, Cybersecurity in 60 minuten geeft een snel een eenvoudig inzicht over wat te doen in deze complexe wereld van 1tjes en nulletjes.

Wereldwijd wordt de schade geraamd op 325 miljard, zo’n 0,8 procent van de wereldeconomie. Onlangs berekende het CBS dat cybercrime in geld vermogensdelicten overschrijdt. Als oorzaken van cyberschade geldt op dit moment de volgende top drie

(in volgorde van schadegrootte):

- Schadelijke of criminele aanvallen;

- Nalatigheid van personeel;

- Verstoring of niet-beschikbaarheid van ICT.

Maar wat zijn nu de echt belangrijke zaken om te weten om de zin van de onzin te scheiden? Welke vormen van cyber zijn er en wat zijn belangrijke actoren om te kennen als ondernemer, manager of bestuurder? Welke zorgplicht heb je als ondernemer naar medewerker en klant? Hoe verhoudt de GDPR zich tot cybersecurity? Wat houdt de nieuwe cybersecurity wet in voor vitale sectoren en moet ik hieraan voldoen?

Met dit boek geven we antwoord op vele vragen en geven waar mogelijk zoveel mogelijk concrete handvatten wat je vanaf morgen anders zou kunnen doen. Daarnaast willen we je iets meer detail diepgang geven in het onderwerp zodat je de juiste dialoog kan voeren met leveranciers, medewerkers, toezichthouders en klanten.

Introductie:

Het wordt voor bedrijven steeds lastiger om weerbaar te blijven tegen cyberrisico’s. Het veranderende ‘dreigingslandschap’ vraagt in combinatie met de verdere digitalisering en strengere wetgeving om een doortastende, continue en waar mogelijk preventieve aanpak tegen cyberrisico’s door particulieren en organisaties, klein en groot. Wat kun je ertegen doen? Verschillende instanties zijn naar aanleiding van onderzoek tot de conclusie gekomen dat preventieve maatregelen alleen niet meer afdoende zijn om weerbaar te blijven tegen cyberrisico’s. Wat veel organisaties zich nu afvragen, is: hoe zorgen we ervoor dat we continu weerbaar blijven tegen cyberrisico’s en dat we tegelijkertijd onze klanten, partners en andere stakeholders het vertrouwen geven dat hun informatie in veilige handen is? Om deze vraag nu en in de toekomst te kunnen beantwoorden heb je geen keuze: je zult je moeten verdiepen in cybersecurity. Met dit boek willen we je een introductie geven op deze complexe materie en tevens de juiste handvatten bieden om direct aan de slag te kunnen om de beveiliging van je organisatie te verbeteren.

We geven je antwoorden op vragen als:

Wat is het verschil tussen Cybersecurity en Information Security?

Welke fases kent een cyberaanval en wat betekent dat voor jouw organisatie?

Hoe kunnen je jouw organisatie wapenen tegen de verschillende fases?

Welke dadergroepen, technieken en motieven zijn er?

Welke vormen van schade kennen we en wat is de economische impact?

Hoe veranker ik security binnen mijn bedrijf van ‘basement tot boardroom’?

Wat zijn de ‘Seven habits –and actions- of highly effective cyberondernemers’?

Waar kan ik morgen mee beginnen om me te weren tegen cyberrisico’s?

We hebben het boekje geschreven zonder te veel gebruik van jargon of technische details. Wij putten uit een rijk verleden met veel ervaringen van hoe het wel maar vooral ook niet moet. Die ervaring hebben we opgedaan in zowel de publieke als private sector, van grote tot kleine bedrijven. Als we iets hebben geleerd in die jaren dan is het de noodzaak om zowel de urgentie, de te nemen acties als ook de geboekte resultaten in eenvoudig taalgebruik te formuleren. Ook wij realiseren ons dagelijks dat het mantra hier is: breng eenvoud in complexiteit. Zodat het voor iedereen te volgen en te begrijpen blijft.

Yuri Bobbert is Chief Information Security Officer bij de Nationale Nederlanden Group. Daarnaast is hij lector bij Hogeschool NOVI en onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen en Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is een van de auteurs van Cybersecurity in 60 minuten.

Over Yuri Bobbert
Prof. Dr. Yuri Bobbert is Chief Information Security Officer at ON2IT, a global cybersecurity player, and professor at Antwerp Management School (AMS). He is the former Group CISO of NN Group & UWV. Through his years of experience as an entrepreneur and manager within companies, he balances between practice and science. His first book was published in 2010 and the second in 2014 describing 25 companies that have applied his methods. In 2018 he published the book Critical success factors for effective business information security and the book “Cybersecurity in 60 minutes” for boards and supervisory bodies. Bobbert holds a double PhD from both the University of Antwerp and Radboud University in the Netherlands. In his dissertation about Maturing Business Information Security (MBIS) he describes both the managerial side of security as well as the technology to measure and administrate it.
Over Melvin Broersma
Melvin Broersma van VNTRS is zelfstandig adviseur Business Information Security.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden