Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

HRagenda 2019 - Van eenrichtingsverkeer naar dialoog

Een nieuw jaar, een nieuw begin! Maar welke trends staan ons te wachten op de werkvloer in 2019? De redactie van de HRtop100 sprak voor de tweede editie van de HRagenda met verschillende HR-directeuren over zes trends die ons het komende jaar gaan bezig houden.

Rachelle Wagner | 28 december 2018 | 3-5 minuten leestijd

Als managers, leiders en HR-professionals een glazen bol zouden hebben, zouden ze stuk voor stuk aan het einde van het jaar zichzelf afvragen: wat staat ons te wachten volgend jaar? Na het spreken van meer dan vijftig HR-directeuren in 2018, heeft de redactie van de HRtop100 gelukkig een aardig beeld over de onderwerpen die 2019 zullen gaan vormen. Met de HRagenda 2019 is het geen koffiedik kijken meer dus. Opvallend is dat we eigenlijk drie hoofdthema’s hebben gesignaleerd: maatwerk, het goede gesprek en de cultuur.

Kortom, het individu staat weer voorop. Waar HR zich lange tijd vooral heeft gericht op het automatiseren van vele handelingen en daardoor juist – bewust dan wel onbewust – meer afstand van de mensen in de organisatie nam, gaan we nu weer terug naar die ‘H’ in HR. Mensen. Wat wil de medewerker? Hoe kunnen we hun behoeftes vooropzetten? En belangrijker nog: wat zijn die behoeftes?

Die vragen zijn ook terug te zien in de zes trends waarop het boek is ingedeeld, en vormen de rode draad in de tweede editie.

Trend 1: Werkgeluk
Gelukkige medewerkers zijn productieve medewerkers. Dat komt onomstotelijk naar voren uit verschillende onderzoeken. Maar hoe krijg je nu gelukkige medewerkers? We namen voor deze trend scale-up Vandebron onder de loep; het bedrijf groeit steeds sneller, hoe zorgen ze er nu voor dat ze die allesbepalende en bovenal belangrijke cultuur blijven houden? Lianne Kappert, Head of HR bij Vandebron nam ons mee in het hele Vandebron-traject. Van gelukkige medewerkers nog vóór ze een stap over je drempel hebben gezet tot net zulke blije medewerkers wanneer ze het pand voorgoed (of juist tijdelijk) verlaten.

Trend 2: Employee Experience
Alles lijkt tegenwoordig een beleving te moeten zijn. Zo ook op de werkvloer. Hoe zorg je nu dat medewerkers de beste beleving óóit hebben in jouw organisatie? Aan welke dingen moet je denken? Aan welke dingen juist níet? HR-directeur Wieneke Goedvolk van Sweco licht de do’s en don’ts toe voor een beleving waar je u tegen zegt.

Trend 3: Beoordelen & Belonen
Moeten we beoordelen afschaffen? Zijn beloningen buitenproportioneel geworden? Het afgelopen jaar hoorden we steeds meer geluiden over hoe we met beoordelen en belonen moeten omgaan. Sommige bedrijven haalden dan ook het nieuws met een nieuw of compleet afgeschaft beoordelingssysteem. HR-directeur Raymond van Snek van Maandag, was een van de eerste die besloot het traditionele systeem overboord te gooien en te kijken wat er dan zou gebeuren. Nu, bijna een jaar later, spraken we hem over wat het betekende voor zijn organisatie én de maatschappij.

Trend 4: Talent - krapte op de arbeidsmarkt?
Talent wordt dankzij de krapte op de arbeidsmarkt zo’n groot onderwerp de komende jaren, dat we er maar liefst twee hoofdstukken aan besteden in deze editie. Want nu het gat tussen vraag en aanbod steeds groter wordt, zullen we er écht iets mee moeten doen. We vroegen Jumbo HR-directeur Alrik Boonstra over hoe zij bij Jumbo toch talenten weten binnen te halen én wat die talenten daarna in hun organisatie kunnen verwachten.

Trend 5: Talent - aantrekken en behouden
Stel: je hebt eindelijk dat talent binnen waar je zo lang op hebt zitten wachten. En nu? Of beter nog: je ziet het potentieel in een bestaande medewerker, maar dat talent komt nog niet helemaal naar boven. HR-directeur (en winnaar van de vakjuryprijs HRtop100 2018) Martine Zeegers van Unilever weet daar raad mee. In de organisatie viert talent namelijk hoogtij. Want in haar ogen heeft iedereen een talent. Alleen is het soms een kwestie van dat talent vinden. Of ze dan voor altijd bij je blijven? Dat is de vraag. Maar misschien moeten we ook met andere ogen naar talent gaan kijken…

Trend 6: Digital
Hoe menselijk is technologie? Kan HR en tech wel naast elkaar bestaan? Gaan robots écht onze banen overnemen? Er bestaat veel discussie over het onderwerp binnen het HR-vakgebied. De een is voor zoveel mogelijk digitalisatie, de ander wil er liever niets van hebben. In welk kamp je ook staat, feit is dat we niet meer zonder technologie kunnen. Dus omarmen lijkt de beste optie. Maar hoe doe je dat zonder de werknemer uit het oog te verliezen? Daarover spraken we HR-directeuren Arne-Christian van der Tang van TomTom en Tjahny Bercx van Leaseplan.

Rachelle Wagner is auteur, copywriter en schrijver. Ze is hoofdredacteur van HRcommunity.nl en de HRagenda 2019 kwam onder meer onder haar redactie tot stand.

Over Emke Daniëls
Emke Daniels is partner en community manager bij HRcommunity. Ze heeft een achtergrond in HR en recruitment, en was jaren actief als lijnmanager en organisatieadviseur. In haar rol bij HRcommunity interviewde ze de afgelopen jaren honderden HR-directeuren en diverse hoogleraren over het vak. Ze heeft daarmee naar eigen zeggen 'de kennis van de community in haar hoofd en die is te waardevol om niet te delen'.
Over Rachelle Wagner
Rachelle Wagner schrijft, schrapt en typt erop los. Na een studie Literatuurwetenschappen kwam ze terecht in het tijdschriftenvak en ging ze aan de slag als producer. Maar het schrijversbloed kroop waar het niet gaan kon, en ze besloot het roer om te gooien. Na een tijd als copywriter hebben gewerkt begon ze in 2017 als (hoofd)redacteur bij HRcommunity. Rachelle pleit voor het tegengaan van onnodig spatiegebruik en vakjargon dat voor niemand begrijpelijk is. Houd het zo simpel mogelijk, is haar boodschap aan managementprofessionals.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden