Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Het monster met de gouden ogen - Presentatie én mediatraining

Opeens is het zover. Je moet een praatje of een pitch houden, een webinar hosten of een interview geven. Natuurlijk kun je dat. Je wordt niet voor niets gevraagd, je hebt vast al vaker gesproken.

Machteld Kooij | 19 mei 2020 | 3-4 minuten leestijd

Maar toch, tussen ‘ik doe wel iets' en ‘ik ga er een onvergetelijke presentatie van maken', zit een wereld van verschil. Hoe pak je het inhoudelijk aan, hoe zorg je dat meteen vanaf de eerste woorden het publiek aan je lippen hangt, hoe hou je je zenuwen onder controle? En als er na afloop een lastige vraag wordt gesteld, hoe zorg je dan dat je niet met je mond vol tanden staat?

De crime-scene techniek
In dit boek geef ik veel tips & tricks om sterk te beginnen, sterk over te komen en sterk te eindigen. Waaronder m'n absolute favoriet: de crime-scene techniek. Met die techniek neem je als spreker de toehoorders als het ware mee naar een plek waar iets gebeurt en dat beschrijf je zó beeldend dat ze aan je lippen hangen. In de oefening ‘Een moment uit je leven' ga je met die techniek aan de slag. Praktisch en doeltreffend.

Waarom een professionele presentatie- én mediatraining ineen?
Dit is het eerste boek dat deze twee trainingen combineert en dat is opmerkelijk, want het is zo logisch om deze onderwerpen samen te pakken. Sprekers krijgen ná hun praatje immers vaak lastige vragen uit de zaal, of worden plotseling gebeld door een journalist. Het is belangrijk je daarop voor te bereiden, voor beginnende én voor ervaren sprekers. Want ook ervaren sprekers willen wel eens een spiegel voorgehouden krijgen, en zich kunnen verbeteren en oefenen met nieuwe presentatievormen.

Wat betekent die opmerkelijke titel?
Veel mensen vinden ‘spreken' of een interview geven monsterlijk eng. Je krijgt er een schubbige huid van, trillende poten en een rasperige stem. Monsterlijk. Maar het monster heeft gouden ogen, want als je door deze spanning heen gaat, gloort een gouden toekomst. Je maakt jezelf zichtbaar en dat levert je veel op. De expertstatus, exposure, promotie. Shakespeare heeft het in zijn Othello over een ‘green-eyed monster', dat staat voor jaloezie. Ook voor het monster met de gouden ogen moet je oppassen, maar het ís te temmen. Dit boek helpt je daarbij. Totdat je spanning zó klein is, dat je het monster wegblaast. Kijk maar op het omslag: er is geen monster. Het zat alleen maar in je hoofd...

Falen en stralen?
Ik wilde vooral geen belerend boek schrijven met allemaal regels die je móet doen. Integendeel, de helft van het boek bestaat uit ‘faal-hoofdstukken', voorbeelden van mensen die missers maakten, en die hun uitglijders te boven kwamen. Hoe ze dat deden, hoe ze hun missers omdraaiden in winst, dat is heerlijk om te lezen en om te onthouden, voor als je het ooit nodig hebt. En in de andere hoofdstukken lees je herkenbare voorbeelden over stralen, over speeches en interviews die goed gingen. Van de ontroerende afscheidsrede die basketballegende Michael Jordan hield na het overlijden van Kobe Bryan, tot de corona-toespraak van minister-president Rutte. Op de website die bij het boek hoort zie je filmpjes van een groot aantal voorbeelden die in het boek worden besproken.

Door alle praktische voorbeelden werd het een boek vol hoop. Ik heb al heel wat sprekers en TV-presentatoren de fijne kneepjes van het vak bijgebracht, nu ben jij aan de beurt! Want het monster met de gouden ogen staat voor je, maar het geheime wapen van Hilversum staat achter je.

Machteld Kooij is mediatrainer en presentatietrainer met een eigen bedrijf. Als ‘Het Geheime Wapen van Hilversum' coacht ze presentatoren, sprekers en mensen die geïnterviewd gaan worden en staat ze voor groepen. Na haar studie theater,- film en televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht presenteerde ze voor radio en TV. Ze is de auteur van Het monster met de gouden ogen.

Over Machteld Kooij
Machteld Kooij is mediatrainer en presentatietrainer met een eigen bedrijf. Als ‘Het Geheime Wapen van Hilversum’ coacht ze presentatoren, sprekers en mensen die geïnterviewd gaan worden en staat ze voor groepen. Na haar studie theater,- film en televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht presenteerde ze voor radio en TV.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden