Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Connection Skills - A Suitcase full of smiles

Waarom zijn ontmoetingen op vakantie vaak zoveel interessanter dan op het werk? Waarom heb je een betere klik met die monnik in Thailand dan met je collega van de IT-afdeling?

Linda Commandeur | 22 mei 2020 | 3-4 minuten leestijd

Zonde eigenlijk wanneer je beseft dat je het grootste gedeelte van het jaar niet op reis bent, maar aan het werk. Linda Commandeur reisde de afgelopen 20 jaar door veel landen en bedrijven en ontdekte dat we zelf veel meer invloed op onze ontmoetingen hebben dan we soms denken.

Ontmoetingen met betekenis
De eerste regendruppels vallen in Lahic, Azerbaijan. Ik loop op straat. Grote zakken vol kruiden en specerijen staan voor de deur van het winkeltje. En wanneer het met bakken uit de lucht komt vallen twijfel ik geen moment. Ik draai me om en begin de grote zakken één voor één naar binnen te tillen. De kruidenier komt naar buiten, ziet mij in actie en trekt een wenkbrauw omhoog. Wanneer hij merkt dat mijn bedoelingen goed zijn en ik er niet vandoor ga met zijn waar, grijnst hij. Samen sjouwen we de zakken naar binnen. Als alles binnen staat vraag ik met handen en voeten of ik ook binnen mag schuilen. Voor ik het weet sta ik droog en laat de kruidenier me verschillende specerijen te proeven. Ondanks de stortbui lachen we, want dat is een taal die we allemaal spreken.

Technologie en de mens
Technologie heeft ons veel opgeleverd; we besparen tijd en de wereld lijkt dichterbij. We betalen hier echter ook een prijs voor: we worden ongeduldiger en ervaren keuzestress omdat we nu zien wat we missen. We hebben minder fysiek contact want we hoeven voor weinig nog onze huizen uit. En misschien nog wel het belangrijkste, kunnen we ons als mens nog blijven onderscheiden van machines?

Unieke skills
Het antwoord is ja. Maar de technologie staat niet stil. En ook ontmoeten we elkaar zeker de laatste periode steeds vaker online. Dat betekent dat onze offline ontmoetingen steeds waardevoller worden. Daarom is het nu relevanter dan ooit je als mens te blijven onderscheiden van robots en computers. Hoe? Door onze Connection Skills te versterken. Unieke kwaliteiten die we als mens bezitten zoals inlevingsvermogen, nieuwsgierigheid, luisteren, observeren en vragen stellen. We gebruiken deze skills dagelijks, maar soms lijkt het erop alsof we vergeten zijn hoe. Vaak door te weinig tijd, te veel ambities en te volle levens.

Beleving van tijd   
Wanneer we op reis zijn, ervaren we de tijd anders. De eerste paar dagen voelt het alsof we alle tijd van de wereld hebben. Heel anders dan wanneer je die te volle agenda af wilt werken of alle besluiten in die ene vergadering probeert te proppen. Die andere beleving van tijd heeft effect op ons gedrag. Door te ervaren dat we tijd zat hebben, zijn we nieuwsgieriger en hebben meer aandacht voor de mensen om ons heen. Ineens staan we uitgebreid te kletsen met die Italiaanse ijscoman of vragen we die Thaise monnik het hemd van het lijf.

Betere relaties op reis en werk
Reizen helpt om onze connection skills te versterken. Maar we hoeven niet ver weg. Een andere verdieping op kantoor voldoet net zo goed als een ander land. Wanneer we de tijd nemen voor nieuwe ontmoetingen merken we dat we uit onze eigen bubbel worden getrokken. Dit helpt om ons open te stellen voor mensen die anders zijn. We ervaren dat we ons oordeel meer uitstellen en we zouden zelfs meer vertrouwen in de mens kunnen krijgen, omdat deze vreemde mensen je op een herkenbare manier behandelen, namelijk als mens. Of je die nou ontmoet op de IT-afdeling op kantoor of in een specerijenwinkeltje in Azerbaijan.

Are you ready to connect?
De kwaliteit van ons leven wordt bepaald door de kwaliteit van onze relaties. Met mijn boek spoor ik je aan om juist daar meer tijd en energie aan te besteden. Het is een uitnodiging om stil te staan bij de ontmoetingen die je tot nu toe in je leven hebt gehad.

Linda Commandeur is een TEDx spreker en heeft zich de afgelopen 10 jaar verdiept in communciatie en connecties maken. Ze werkte meer dan 20 jaar voor bedrijven als Unilever, Pepsico en Mondelez. Ze is de auteur van Connection skills.

Over Linda Commandeur
Linda Commandeur is a TEDx speaker and has immersed herself with communication and connection skills over the past decade. She worked for companies such as Unilever, Pepsico and Mondelez for 20 years. She lived abroad and has travelled with her camera through more than 60 countries, from Palestine to Argentina and from Mongolia to Madagascar. Linda figured out that we behave differently while traveling compared to when we are back in the office. She translated her insights into this book. In daily life Linda is a personal trainer in connective leadership. With her company Commandeur Advies she helps managers to improve connection with the organization, with each other and with themselves. She does this by clarifying which behavior represents the core values of an organization and of the team, by increasing the self-knowledge of the team members and by strengthening the connection skills. More about Linda Commandeur: www.commandeuradvies.nl

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden