Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Oude leiders exit?

Leiderschap is tijdgebonden. Ooit waren masculiene, statusgedreven en hiërarchische leiders de norm. Succesvolle mannen a la Jack Welch die veelvuldig in de schijnwerpers stonden en die niet alleen het ‘wat’ (targets) maar ook het ‘hoe’ (de manier waarop deze targets behaald worden) der koers bepaalden. Volg en gij zult oogsten was het devies. Goudgerande bonussen en stock opties waren de beloning. Verfijnde controlemechanismen zorgden er voor dat getalenteerde managers binnen de marges van de voorgeschreven paden bleven, bij voorkeur op één voorgeschreven werkplek.

Ralf Knegtmans | 5 september 2011 | 1-2 minuten leestijd

De aanpak van deze generatie leiders was ooit ontstaan in het industriële tijdperk, toen veel werk via laaggeschoolde arbeidskrachten aan de lopende band verricht werd. Een periode waarin overmatige creativiteit niet alleen niet zonder risico’s was maar bovendien zelden echt iets opleverde. In de hedendaagse samenleving is de industrie in veel Europese landen vervangen door de dienstensector en zijn arbeidskrachten steeds vaker hoogopgeleid en getalenteerd.

Toch bleef de op controlemechanismen gebaseerde managementaanpak tot eind jaren ‘90 grotendeels intact. In die tijd werd langdurige aanwezigheid op de werkvloer regelmatig vereenzelvigd met succes. Zelfs toen onderzoek aantoonde dat routinematig werk en toptalent zich erg slecht tot elkaar verhouden, bleef dwingend leiding geven lang voorgeschreven. Je als leider bemoeien met de kleur van de potloden was helaas geen uitzondering. Status en geld hield een deel van de managementpopulatie lange tijd zoet, maar begin deze eeuw maakten ICT en internet de wereld in hoog tempo transparant. Bovendien besloten nieuw aangetreden generaties dat zingeving, tijd & plaats onafhankelijk werken, en autonomie niet als vanzelfsprekend gecompenseerd konden worden door geld of status (in traditionele zin).

Leiders moesten zich dientengevolge heruitvinden. Bij voorkeur in hoog tempo, omdat voorspeld werd dat talent binnen afzienbare tijd erg schaars zou worden. De nieuwe meer dienende leiders zijn overigens geen softies, maar ze hebben het vermogen zich te concentreren op het in enig overleg voorschrijven van de hoogte van de targets. Ze leggen de strategie niet langer eenzijdig op, maar slagen er in om mensen daadwerkelijk achter hun missie te krijgen. ‘Het gaat om followership creëren’, aldus een Amerikaanse vrouwelijke CEO die ik recentelijk sprak. ‘Binnen de grenzen van redelijkheid en voor zover enigszins in lijn met onze kernwaarden, bepalen wij niet langer de manier waarop onze managers hun targets halen. Laat staan dat wij ons bemoeien met de plek waarop zij hun werk doen. Leiderschap draait hier vooral op het focussen op de randvoorwaarden waarbinnen de individuele talenten kunnen excelleren in lijn met onze bedrijfsdoelstellingen.’

@Ralfknegtmans

Over Ralf Knegtmans
Ralf Knegtmans is Managing Partner en mede-eigenaar van De Vroedt & Thierry: een van de oudste executive search-bureaus van Nederland met een ruim 35-jarige historie. Dit gerenommeerde bureau richt zich van oudsher op het vervullen van senior management- en directiefuncties en het formeren van Raden van Commissarissen en Raden van Toezicht. Ralf Knegtmans studeerde rechten (UvA) en volgde postacademisch onderwijs (kopstudie Bedrijfskunde) aan de Nyenrode Business University en aan IMD te Lausanne (Business Marketing). In 2005 leverde Knegtmans een bijdrage aan het door de Nederlandse Federatie van Management geïnitieerde boek 'Top Potentials in organisaties' (Koninklijke van Gorcum). In 2007 deed hij een uitgebreid onderzoek naar de doorslaggevende eigenschappen van toptalent. Verschillende CEO's, commissarissen, wetenschappers en toptalenten uit allerlei werelden werden aan de tand gevoeld. Het resultaat is het door uitgeverij Boom uitgegeven boek Toptalent: De 9 universele criteria van toptalent. Naast zijn activiteiten voor De Vroedt & Thierry leverde Ralf Knegtmans de afgelopen jaren periodiek als columnist bijdragen aan o.a. het Financieele Dagblad (www.fd.nl), De Financiële Telegraaf, Management Team en Managementboek Magazine. Verder is Knegtmans wekelijks te gast bij Business News Radio (BNR) in het programma Aan de slag met Paul van Liempt. Wilt u reageren? @ralfknegtmans

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden