Ben jij nog dezelfde persoon die je was voor de opkomst van de smartphone? Of Netflix? Of buienradar? Of Zoom? WhatsApp? Tinder? Nee, toch? Wij veranderen allemaal onder invloed van technologie en dan maken we weer nieuwe technologie en dan veranderen we weer. En dat gaat allemaal steeds sneller. Daarom is hartstikke belangrijk om goed na te denken over je relatie met technologie en wat je van technologie verwacht. Maar dan wel op een leuke manier.
Waarom moeten externe IT-consultants niet zeuren? Is buienradar wel te vertrouwen? En maakt buienradar ons leven wel beter? Heeft de autocorrect het helemaal verkeerd? Is afwezigheids-assistent straks een échte baan? Waarom zal er nooit een robot voor de klas staan? Kun je een trendwatcher vertrouwen? Zijn slimme apparaten wel zo slim? Wat kun je allemaal leren van Pornhub? En, natuurlijk, waarom wil je altijd winnen van je navigatiesysteem?
In mijn nieuwe boek behandel ik de 101 belangrijkste technologische vragen van deze tijd. Dat doe ik steeds op twee bladzijdes in precies 300 woorden. Ideaal voor op de WC. Ideaal voor op het nachtkastje. Alle hedendaagse technologieën komen langs. Netflix. Spotify. AI. Internet of Things. Robots. E-mailen. Videovergaderen. Slimme deurbellen. Big Data. Tesla's. VR. WhatsApp. Facebook. Insta.
En ga zo maar door.
In elk hoofdstuk laat ik je nadenken over je relatie met een bepaalde technologie. Soms is dat een technologie uit je privé-leven (waarom lijken mijn selfies niet op mij? Ben ik een robot? Bepaalt mijn Fitbit hoe vaak ik seks heb?). Soms behandel ik een technologie die bij kan dragen een betere wereld (worden we ziek van beoordelen? Is de VAR perfecte technologie? Leven we in een Paradijs voor Nerds?). Soms stel ik een vraag die te maken heeft met het werk (Moet ik juist minder investeren in IT-beveiliging? Hebben IT-architecten een identiteitscrisis?). Soms is het gewoon een vraag die me bezig houdt (Kun je een dwerg aanbesteden? Hoe is het eigenlijk met Hulk Hogan?).
Het zijn stuk voor stuk belangrijke vragen. Voor iedereen. Voor mensen die veel nadenken over technologie en voor mensen die nooit een boek lezen omdat ze altijd op hun telefoon zitten. Immers, we leven allemaal meer en meer in een wereld vol digitale technologie. Zo'n wereld leidt tot allerlei nieuwe vragen. Waarom zie ik alleen lelijke vrouwen op Tinder? Moet ik juist méér e-mailen? Wat wordt het woord van het jaar in 2024? Gaan onze banen nu wel of niet verdwijnen? Is Fortnite voor watjes? Kun je voetbalvader zijn zonder WhatsApp? En zo dus precies 100 (en een bonusvraag!).
Ik beantwoord ze allemaal. Hilarisch, herkenbaar, soms kort door de bocht, soms confronterend, soms ronduit ongemakkelijk, maar altijd vol nieuwe inzichten over de rol van technologie in ons leven. Privé en op het werk.
Rens van der Vorst is een technofilosoof. Iemand die het leuk vind om zijn gedachte over de impact van technologie op de mens en de maatschappij te ordenen en met anderen te delen. Daarmee is hij zeker geen Yevgeni Morozov (want dat is een held) maar helpt hij hopelijk wel om na te denken over de impact van technologie op ons leven en onze maatschappij. Hij is de auteur van Waarom je altijd wilt winnen van je navigatiesysteem.
Over Rens van der Vorst
Rens van der Vorst is een technofilosoof. Iemand die het leuk vind om zijn gedachte over de impact van technologie op de mens en de maatschappij te ordenen en met anderen te delen. Daarmee is hij zeker geen Yevgeni Morozov (want dat is een held) maar helpt hij hopelijk wel om na te denken over de impact van technologie op ons leven en onze maatschappij.
Rens van der Vorst werkt bij Fontys Hogescholen en Fontys gelooft er sterk in dat het onderwijs individueler en projectgerichter moet worden. Onderwijs op maat. Dat betekent ook dat de gebruikte lesmaterialen meer en meer open zullen zijn én dat zaken als duiding, filosofie & ethiek steeds belangrijker worden. Zeker als het gaat om de meest dominante ontwikkeling in onze maatschappij: technologie!