Ons boek Bedrijf Bamischijf is voor één deel ontstaan uit een blog die Cedric schreef over 'Bedrijfje spelen’, en voor een ander deel vanuit de diepe behoefte om onze gedachten en observaties op papier te zetten.
Wij komen bij verschillende organisaties over de vloer en verbazen ons en lachen om de in onze ogen rare praktijken die zich overal afspelen. Waarbij het er voor een groot deel op lijkt dat mensen binnen organisaties handelingen doen omdat het altijd zo is gegaan. Notuleren in vergaderingen, je 'professionele ik' laten spreken in plaats van gewoon jezelf te zijn, het klakkeloos kopiëren van managementtheorieën, en ga zo maar door.
Lood in de schoenen
Bedrijfje spelen dus. Bedrijfje spelen haalt het menselijke uit de mens, en daarmee de mens uit de organisatie. Natuurlijk moet er brood op de plank komen, maar dat zou niet onmenselijk hoeven, zeker niet in een land als Nederland. En toch gaan nog steeds een ongelofelijke hoeveelheid mensen met lood in hun schoenen naar het werk. Werk zou niet moeten voelen als werk. Het kan zo veel meer voor ons betekenen, zolang we niet worden getekend en geketend door alle bureaucratie, regeltjes en verzonnen ongein om ons werkende leven moeilijker te maken.
Wij houden ervan om de boel in een ander licht zetten. En we vonden dit boek een uitgelezen kans om eens flink op al die praktijken in te hakken. Dus steken we de draak met het bedrijfje spelen en bevestigen daarmee het gevoel dat veel mensen echt wel hebben, dat sommige dingen in het werkende leven echt nergens op slaan.
Alternatief
Maar ja, zeiken is één ding, het is dan ook wel zo stoer om er een alternatief tegenover te zetten. Bedrijf Bamischijf bestaat dus uit twee delen, in het boek fysiek gescheiden door het recept voor een eigengemaakte bamischijf. Het tweede onderdeel gaat over de zinnige kant. Wat maakt een zinnige en menselijke organisatie? Wat nou als je alle hypes van managementgoeroes, alle bizarre methodieken en systemen weg zou strippen en je een organisatie wilt creëren die goed is voor de mensen, wat bied je ze dan? Wat stimuleer je? En wat laat je door de collega’s zelf beslissen?
De 6 V's
Uit die vraag kwamen zes woorden naar voren die toevallig allemaal met de letter V beginnen. En al hebben we een schurfthekel aan modellen, toch komen we in het boek echt met een model (noem het een kapstok): de 6 V's. Vrijheid, Verantwoordelijkheid, Verbinding, Vertrouwen, Vitaliteit en Veiligheid.
Die zes zijn simpel om te begrijpen, maar probeer ze maar eens allemaal goed in je organisatie te implementeren. Dat is best lastig. Deze zes zijn allemaal en op verschillende manieren met elkaar verbonden. Zo zorg je voor meer veiligheid wanneer er meer onderling vertrouwen is. Dat vertrouwen krik je op door te verbinden met elkaar. Om te verbinden met mensen, zal iemand echt de eerste stap moeten zetten door te vragen hoe het met iemand echt gesteld is. Diegene neemt dus de verantwoordelijkheid om die stap te maken en voelt hopelijk de vrijheid om dat te doen. Mits hij goed in zijn vel zit, en dus vitaal is.
Trial en error
We vergelijken en koppelen de 6V’s ook aan bestaande theorieën over motivatie, bevlogenheid en het floreren van mensen. En we beschrijven natuurlijk hoe je dan die zes in je organisatie kunt opkrikken. Het is zeker geen handleiding, want uiteindelijk zul je zelf door trial en error erachter moeten komen wat voor jou en je collega’s werkt.
We hopen dat mensen in elk soort organisatie met Bedrijf Bamischijf een klap in het gezicht krijgen, wakker schieten en denken, 'waar zijn we in godsnaam mee bezig?' Om daarna dit te bespreken met collega's en de 6V's als antwoord of alternatief te gaan stimuleren in de organisatie.
En waarom heet het boek Bedrijf Bamischijf? Omdat bamischijf rijmt op bedrijf. Daarom. Vonden we grappig. En absurd. Net als al die absurde managementpraktijken.
Over Cedric Muchall
Cedric Muchall (1982) heeft management, economie en rechten gestudeerd, is mede-oprichter en adviseur van o.a Keytoe en VGZ.
In 2018 schreven Cedric Muchall en Lennard Toma 99 Problems But The Boss Ain’t One, in het najaar van 2021 stonden ze in het theater met het programma Fuck It! en ze hosten samen de podcasts Hoe dan?! en de Ced & Len Show. Cedric en Lennard worden gezien als durvende denkers en doeners.
Over Lennard Toma
Lennard Toma (1988) heeft International Business en organisatiepsychologie gestudeerd en is een van de bekendste gezichten van Keytoe.
In 2018 schreven Lennard Toma en Cedric Muchall 99 Problems But The Boss Ain’t One, in het najaar van 2021 stonden ze in het theater met het programma Fuck It! en ze hosten samen de podcasts Hoe dan?! en de Ced & Len Show. Cedric en Lennard worden gezien als durvende denkers en doeners.