Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Dit is coachen - Basisboek voor resultaatgericht coachen

In ‘Dit is coachen’ neemt Karsten van Slooten coaches, leidinggevenden, docenten en studenten mee in het vormen van een solide basis om effectief te coachen. Het boek biedt essentiële achtergronden die onmisbaar zijn voor het uitvoeren van coachende taken in ieders professionele rol.

Karsten van Slooten | 21 maart 2024 | 3-4 minuten leestijd

Dit is coachen is een compleet basisboek voor het coachen richting resultaat: een duurzaam geïntegreerde verandering. Als coach heb je de prachtige taak om die veranderingen te begeleiden. Naast relevante en vernieuwende theoretische inzichten vind je in ieder hoofdstuk een casus uit de praktijk, coachingsmethodieken en gesprekstechnieken die direct toe te passen zijn.

Als je een beginnend coach bent, heb je na het lezen van dit boek een stevige basis om aan de slag te gaan als coach. Als je al een tijdje aan het werk bent als coach, helpt het boek je om vanuit verschillende invalshoeken naar je eigen manier van coachen te kijken en de methodische en theoretische ondergrond van je handelen uit te bouwen. Het boek is ook geschikt voor alle professionals die begeleidende of coachende beroepen hebben of begeleidende taken in hun functie uitvoeren. Ten slotte kan het boek uitstekend ingezet worden als studieboek voor studenten die opgeleid worden voor dergelijke functies.

Veranderen van binnenuit

In alle verandertrajecten die ik in de afgelopen 20 jaar begeleidde, kwamen dezelfde thema’s steevast terug. Of het nu om organisatiebrede veranderingen ging, om veranderingen binnen een team of in individuele coachtrajecten, deze hardnekkige punten komen altijd terug:

1. Verandering roept weerstand op.

2. Verandering jaagt introspectie aan ten aanzien van het heden, de toekomst en het verleden.

3. Verandering kan alleen tot stand komen als er sprake is van een gevoel van urgentie, een sterke motivatie en concrete stappen om daadwerkelijk te transformeren.

Coaching is kwetsbaar. De grootste belemmeringen om potentieel te kunnen ontplooien, liggen diep van binnen. Ze vinden hun oorsprong in het verleden en worden overgedragen op het heden. Degene die gecoacht wordt, wordt gevraagd kanten van zichzelf te laten zien die hij waarschijnlijk liever verhult.

Zonder het aangaan van de weerstand, zonder echte dieptereflectie en motivatie, komt verandering nooit tot stand. Ieder individu ontwikkelt immers strategieën om eigen pijnplekken te maskeren, onzekerheden toe te dekken en ogenschijnlijk geluk te creëren. Coachen is dan ook veel meer dan de effectieve inzet van methoden en gesprekstechnieken. De coachee wil begrip ervaren.

De reis naar binnen

De veelzijdigheid van perspectieven van waaruit naar verandering gekeken moet worden, vraagt om een caleidoscopische blik van de coach. Naast een compleet handboek raakt het boek dan ook een andere invalshoek: van het begin tot het einde word je meegenomen op reis. Een reis die helpt de weg naar binnen te bewandelen. Als je als coach heel eerlijk naar jezelf durft te kijken, dan heb jij net als iedereen ook strategieën ontwikkeld om het hoofd te bieden aan de kwetsbaarheden die je zelf met je meedraagt.

In het boek daag ik je dan ook uit met de vraag of jij zelf de weg naar binnen hebt bewandeld. Je kunt als coach ijzersterk zijn in je methodisch handelen en in je luistervaardigheden, maar de coachee moet ook voelen dat jij hem op een dieper niveau verstaat. Heb jij je eigen thema’s doorleefd? Ken je jezelf echt? Weet je wat jouw kwetsbaarheden zijn en waar ze vandaan komen?

Je zult merken dat als je dit pad bewandelt, je je eigen potentieel ontgrendelt, waardoor je talenten niet langer overwoekerd zijn, maar in hun volledige schoonheid naar buiten kunnen komen. Daarnaast ga je ontdekken dat je coachees zich meer openstellen. Je bent namelijk – naast de professional die tegenover ze zit – net als zij: een kwetsbaar mens.

Over Karsten van Slooten

Karsten van Slooten is een ervaren coach, trainer, spreker en interimverandermanager. Vanuit zijn onderneming Van Slooten & Partners coacht hij leidinggevenden op tactisch en strategisch niveau, ondernemers en mensen die hun volledige potentieel willen bereiken door te leven vanuit de kern van hun zijn. Ook is hij gespecialiseerd in het coachen van teams met (complexe) samenwerkingsvraagstukken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden