Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De meeste medewerkers willen wel -  Ontdek de veranderkracht van je mensen

Veel verandertrajecten mislukken omdat ze uitgaan van een fundamentele misvatting: medewerkers willen niet veranderen. Maar wat nu als je ervan uitgaat dat medewerkers wel willen? Hoe ziet een verandertraject er dan uit?

Annemiek Burema | 21 maart 2025 | 2-3 minuten leestijd

In mijn veranderpraktijk hoor ik al meer dan 20 jaar ‘ze willen niet’ als een excuus om vanuit een ivoren managementtoren de zoveelste verandering in te zetten. Het gevolg zijn talrijke verandertrajecten die veel tijd, geld en frustratie kosten, maar weinig resultaat opleveren.

Met De meeste medewerkers willen wel wil ik beslissers uitdagen hun blokkerende overtuigingen over hoe het hoort los te laten en vooral te gaan doen wat nodig is. Als je je realiseert dat medewerkers helemaal niet ongemotiveerd zijn, maar hooguit gedemotiveerd, dan stop je met elkaar onnodig te frustreren met schijnveranderingen. Je gaat gelijkwaardig veranderen en ontdekt de veranderkracht die er altijd al was.

In dit boek geen methodiek of model dat pretendeert alles op te lossen, maar handvatten om veranderprocessen daadwerkelijk anders aan te pakken. Veranderen is en blijft een werkwoord, waar je samen mee aan de slag moet.

Praktische antwoorden op complexe uitdagingen

Stap om te beginnen uit de heersende vicieuze cirkel van wantrouwen en veraf naar de virtueuze cirkel van vertrouwen en dichtbij. Door te werken vanuit vertrouwen ontstaat een positieve dynamiek waarin medewerkers en leidinggevenden samenwerken aan oplossingen die wél aansluiten bij de praktijk. De oplossingen worden menselijker en minder complex. Het resultaat? Blijvende verandering tegen veel lagere kosten in tijd, geld en energie.

In het boek lees je over veelvoorkomende obstakels in verandertrajecten die voortkomen uit onze overtuigingen over ‘hoe het hoort’. Zoals onze focus op controle en efficiëntie: Een organisatie wordt echt niet beter door steeds meer regels en controles in te voeren. Het levert vooral meer complexiteit op. En complexiteit is de vijand van verandering.

Verandering hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. De kern is dat je oprecht wil begrijpen waarom het gaat zoals het gaat. Als je dat begrijpt, weet je ook waar je aan moet werken. Je gaat gelijkwaardig veranderen met simpele, doelgerichte stappen.

Praktijksituaties ter inspiratie

In het boek beschrijf ik praktijksituaties die veel mensen bekend voorkomen. We stappen massaal in dezelfde valkuilen. Dat maakt het ook zo lastig om het anders te doen; je moet tegen de stroom in durven gaan.

Een praktijksituatie die ik omschrijf gaat over monteurs en kantoormedewerkers die lijnrecht tegenover elkaar staan. De monteurs voelen zich ongezien, terwijl het kantoor het gevoel heeft dat er niet te praten valt met de monteurs. Waarom gaan ze niet gewoon mee in de op kantoor bedachte werkwijze? Door een eenvoudige lunch met de directeur te organiseren, waarin ruimte is voor een echt gesprek, ontstaat er wederzijds begrip. Dit soort menselijke interventies heeft vaak een veel grotere impact dan welke reorganisatie dan ook.

een positief werkklimaat

De meeste medewerkers willen wel richt zich in het bijzonder op leidinggevenden in bureaucratische organisaties. Organisaties waar complexe hiërarchieën en starre structuren verandering vaak moeilijk maken. Organisaties waarin mensen graag een positiever werkklimaat willen, maar hier steeds verder van verwijderd raken. Laat je door dit boek inspireren door te herkennen waar het mis gaat en vooral te zien hoe het ook kan. De vraag is namelijk helemaal niet of je medewerkers wel willen veranderen. De vraag is of jij dat wil?!

Over Annemiek Burema

Annemiek Burema helpt al meer dan twintig jaar organisaties om succesvol te veranderen. Dat doet zij door samen met medewerkers, managers en bestuurders beoogde veranderingen terug te brengen tot de kern: waar gaat het nu echt om? Zij rekent daarbij af met de schone schijn die het goed doet op managementniveau, maar in de praktijk nergens toe leidt. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden