Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het monster met de gouden ogen - Hoe je straalt in de spotlights

Of je nu aan een talkshowtafel aanschuift of een presentatie voor je collega’s geeft, iedereen vreest wel eens het ‘Monster met de gouden ogen’. Welke monster? Spreekangst! De angst voor ogen die op je gericht zijn, om een black-out te krijgen of voor klotsende oksels.

Liesbeth Tettero | 11 juni 2020 | 2-3 minuten leestijd

Mediaspecialist en trainer Machteld Kooij biedt hulp. Ze geeft in haar boek Het monster met de gouden ogen - Presentatie- én mediatraining een imposante hoeveelheid tips en oefeningen waar je meteen mee aan de slag kan. Het loont namelijk om het monster te bestrijden: de gouden ogen zijn de beloning die wacht als jij je podium gepakt hebt. En het is te temmen, vindt Kooij. Als je maar weet hoe.

In 7 hoofdstukken bewapent Kooij je om het monster te bestrijden. Ze gaan over de inhoud van je verhaal, zelfvertrouwen krijgen, je lichaamshouding, stemgebruik, kleding, samenwerken met andere sprekers en met interviewers, en inspelen op je publiek. In ieder hoofdstuk geeft ze tips uit haar eigen ervaring en uit haar trainingspraktijk: hoe kun je stralen en eerste hulp bij falen. Daar zijn beproefde, vaak eeuwenoude tips bij, zoals leren om duidelijker te articuleren door te praten met een mond vol kiezels. De oude Romeinen hadden daar al baat bij. Maar ook recente wetenschappelijke inzichten komen aan bod. Kooij raadt aan wat wetenschapper Amy Cuddy in haar veelbekeken TED-talk laat zien: maak jezelf voor je aan de bak moet twee minuten zo groot mogelijk. Door deze powerpose nemen je stresshormonen af en krijg je meer testosteron in je bloed, het zelfvertrouwen-hormoon. Verder komt vooral de adem vaak voor in tips: rustig en vanuit de buik. Mijn persoonlijke favoriet is de wethouder Hekking-oefening voor twee sprekers. Hoewel ik zelf tijdens trainingen regelmatig een pijnlijke generatiekloof ervaar (wethouder wie?), is het een hilarische oefening om het woord te krijgen en te houden. Eerst een fragmentje laten zien dan maar :)

Kooij laat haar tips en oefeningen tot leven komen met vele aansprekende en vaak bekende fragmenten van tv en uit films, en met ervaringen van bekende en minder bekende sprekers. Van de Romein Cicero tot Donald Trump, van Boris Johnson tot Nikki Tutorials, het palet aan voorbeelden is breed. Veel fragmenten zijn te zien op de website die bij het boek hoort. Of het verstandig is om zenuwen te bedwingen met alcohol? Kijk en oordeel zelf… Hoe maak je een verpletterende entree? Leer van Emma Thompson! Ook koninklijke blunders komen aan bod: van de Britse prins Andrew tot Willem Alexander zelf. Waarbij de laatste een blunder - een verhaspeld spreekwoord - charmant goed wist te praten. Falen is beslist niet altijd een ramp.

Of je een zeer geroutineerd spreker bent of voor het eerst je zegje gaat doen, Het monster met de gouden ogen helpt je om - nog - beter te worden. En als de zenuwen toeslaan, pak het boek dan gewoon even op. Van de illustratie op de kaft word je namelijk vanzelf vrolijk. En als één ding duidelijk wordt uit het boek, dan is het wel: maak het lichter. Dan smelten de zenuwen, kom je beter over en, mocht er iets misgaan, dan kun je dat veel beter relativeren. Altijd stralen dus!

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feminsterie.nl)

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden