Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het Monster met de Gouden Ogen – Completer dan compleet

‘Mij hoef je niets te leren.’ Dat was mijn eerste gedachte bij het boek Het Monster met de Gouden Ogen – Presentatie- én mediatrainig. Maar dat bleek toch wat genuanceerder te liggen: ik heb mij totaal vergist.

Edward van der Zwaag | 17 juni 2020 | 2-3 minuten leestijd

Ruime ervaring als spreker in het openbaar. Grote groepen doen mijn niets. Een feestrede of speech – voor mij een peulenschil. Radio- en televisie ervaring in diverse programma’s. Perswoordvoerder geweest, mediatrainingen achter de rug en al 35 jaar trainer communicatie en debater. Kom er maar eens om! Dus met een kritisch oog en enig cynisme begon ik aan dit blauwe boekje. Het zoveelste boek over mijn eigen vakgebied. Conclusie: ik heb mij totaal vergist.

In zeven hoofdstukken met sterke titels als ‘Hoe is het als je met je mond vol tanden staat’, ‘Het zweet breekt je uit’, of ‘Als je stem trilt en je moet juist zelfverzekerd overkomen’ heeft Machteld Kooij mij overtuigd dat er, ondanks mijn lef en ruime ervaring, nog steeds veel te leren valt. En dat op een aantrekkelijke wijze!

Dit boek is bestemd voor iedereen die als spreker wel eens in de spotlights staat. En voor wie geldt dit niet? De duidelijk beschreven inleidingen bij elk hoofdstuk zorgen ervoor dat de lezer geboeid raakt in de dikgedrukte actuele voorbeelden en de goed leesbare tussenteksten. Om de aangeboden theorie zelf in de praktijk te kunnen brengen, worden uitdagende korte oefeningen en vragenlijsten aangeboden. Ook de aangeboden films illustreren hoe het wel of juist niet moet. Hoe concreet kun je het maken als je voelt dat je rode vlekken in je nek krijgt, de laptop of de beamer het weer niet doet of de luisteraars alleen maar tegenspreken? Herkenbare zaken waar de auteur uitgebreid aandacht aan besteedt hoe te handelen als je dit overkomt.

Alle onderdelen die je nodig hebt als spreker in het openbaar en waaraan je juist even moet denken voor je gaat staan om je eigen verhaal te starten komen kort, duidelijk en met sterke voorbeelden in dit boek aan de orde. Vergeet ook niet je kleding aan te passen, de accessoires en make-up na te lopen en zorg voor interactie met je publiek. Kortom, er wordt niets vergeten om aandacht aan te besteden.

Bent u ook wel eens spreker of wilt u juist ervaring opdoen als spreker? De gouden ogen zijn gericht op u! Na het laatste hoofdstuk realiseert u zich dat u het monster de baas bent. En nu de praktijk dus. Ook dat kan via een lezing door de auteur of het volgen van een workshop of training bij Machteld Kooij.

Het Monster met de Gouden Ogen is een echte aanrader voor de manager, de voorzitter, de directeur of de leek. Het boek blijft voor mij een naslagwerk en bij mijn volgend optreden? Gewoon nog weer even nalopen dus de tips en trucs. Want in de spotlights sta je zelden alleen.

Edward van der Zwaag

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden