Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Speel het Spel - 'Een aantal mooie hulpmiddelen'

Speel het spel - gamification als motor voor verandering is een lekker fris boekje waarin de elementen van (het spelen van) spellen worden ontrafeld en je zelf aan de slag wordt gezet

Niels van Gorp | 21 juli 2020 | 2-3 minuten leestijd

In korte en bondige hoofdstukjes neemt Bartholomeus je mee in haar werkveld: het ontwikkelen van serious games en demonstreert, aan de hand van (fysieke en digitale) spellen die voor iedereen min of meer bekend zijn, wat voor technieken worden gebruikt.

Hoe trek je een speler het spel in? Hoe zorg je ervoor dat die gemotiveerd blijft? Wat is eigenlijk de magie van een spel en waarom is een spel zo’n mooie leeromgeving? Zelf word ik als fanatiek speler van bordspellen gerustgesteld… ik weet nu dat ik gewoon de magische cirkel ingetrokken word…

Bartholomeus speelt ook met taal (geen kinderspel, de juiste kaart spelen, hard spel spelen) en het plezier spat van het boek af. Er wordt een mooie inkijk gegeven in wat het spel met de spelers doet en welke elementen er allemaal in zitten. Het boek is opgedeeld in allemaal compacte brokjes en je evolueert zelf van beginner naar gevorderde speler/spelontwerper  en expert met de oefeningen waarin de theorie in de praktijk kan worden gebracht. In die oefeningen zit een uitnodiging om te kijken naar hoe jij spellen speelt, om je eigen favoriete spellen te ontrafelen en uiteindelijk om zelf een spel te ontwikkelen.

Door de veelheid aan elementen en het hoppen tussen gebruikte technieken, psychologie, doelen van spelen etc. ontbreekt voor mij soms een beetje de lijn in het boek. Er is wel samenhang door het onderwerp maar een logische volgordelijkheid mis ik soms. Het is daardoor wat lastig om goed te volgen wat gamification precies voor mij kan betekenen. De stap naar de belofte uit de ondertitel – gamification als motor voor verandering- is dan ook wel een ambitieuze, ondanks de zeer mooie voorbeelden die ze schetst van serious games die ze met haar bedrijf Laika.nl heeft ontwikkeld. Zelf heb ik gelukkig ook zo’n ervaring waarin we met een serious game teams hebben geholpen om meer datagedreven te gaan werken en hun besluiten meer op beschikbare kennis te baseren. Erg gaaf en genieten om te zien hoe teams helemaal op gaan in het spel en even vergeten in wat voor setting ze normaal met elkaar werken.

Kortom: Bartholomeus heeft met haar bloemlezing uit de rijkdom van de speel-wereld een enthousiast betoog geschreven om spelen serieus te nemen en een aantal mooie hulpmiddelen aangereikt om de eerste schreden te zetten naar het ontwikkelen van spel(elementen) voor jouw eigen (werk)omgeving.

Niels van Gorp, Begeleider / Intervisor.

Over Niels van Gorp

Niels van Gorp is Data Strateeg en Data Filosoof.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden