Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Storytelling met Impact - 'Schra is een man van de praktijk'

Elke manager ‘moet' tegenwoordig iets met storytelling. Een mededeling wordt immers begrepen als medewerkers worden meegenomen in de context, en de beweegredenen erachter. Een verhaal vertellen is echter nog niet zo makkelijk.

Rick Lindeman | 20 augustus 2020 | 1-2 minuten leestijd

In Storytelling met impact probeert Emile Schra te hulp te schieten. Hij heeft als dramaturg 75 oefeningen verzameld om je een steun in de rug te geven. Deze variëren van energizers, tot vertelopdrachten over bijvoorbeeld een voorwerp. Het boek is licht op de theorie. Even wordt Vonnegut aangehaald. Een verhaal bestaat volgens de Amerikaan uit de volgende stappen. 1. Iemand raakt in de shit. 2. Hij komt er een ervaring rijker weer uit.  Daarna duikt Schra meteen in de oefeningen.

Schra is een man van de praktijk. De oefeningen zijn heel gevarieerd en voor diverse groepsgroottes geschikt. Veel zijn ook voor andere doeleinden, zoals bijvoorbeeld teambuilding geschikt. Schra lijkt me iemand die deze oefeningen tijdens zijn klassen ‘creative storytelling’ geweldig terloops kan inzetten, terwijl hij geweldige verhalen vertelt over zijn toneelverleden.

Het enige dat ik mis, is dat je soms hoopt dat de oefeningen soms terugverwijzen naar situaties uit de praktijk. Op die manier zouden de oefeningen nog effectieve zijn. Hij zou de oefening kunnen koppelen aan de rol van verhalen in culturen, over waarom TED talks nu werken of over zijn eigen ervaringen. Dat zou de impact van de oefeningen nog iets vergroten

Al met al een heel prettig boek voor als je in de praktijk aan de slag wil gaan met storytelling. Als je dit combineert met bijvoorbeeld een klassieker als De held met de duizend gezichten van Joseph Campbell, ben je praktisch en theoretisch klaar voor je volgende verhaal.

Over Rick Lindeman

Rick Lindeman is Master Facilitator en Veranderaar. Daarnaast is hij Auteur van het Natuurcanvas.

Hij is de oprichter van het Faciliteer Atelier. Dit verzorgt strategische workshops voor klanten zo breed als de Indonesische overheid en de Nederlandse Gamedeveloper community.

 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden