Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het grote 50+ werkboek - Juist nu actueel

Wat een perfecte timing! Het grote 50+ werkboek van Anne-Marije Buckens, Judith Spruijt en Donald Suidman is in januari 2020 geheel herzien, net op tijd voor de Corona-ontslagrondes. Veel nuttige tips in een heel mooi uitgevoerd, magazine-achtig boek, met veel verschillende perspectieven.

Elly Stroo Cloeck | 29 oktober 2020 | 3-4 minuten leestijd

Dit boek is niet alleen fijn om te lezen, het zet je ook aan het werk met 13 opdrachten en geeft een mooie structuur om werk te maken van werk zoeken. Want waar begin je? Je hebt veel ervaring en toch is het lastig om een nieuwe baan te vinden. Die ervaring matcht niet meer met de eisen van werkgevers. Ook is er minder behoefte aan, zeg, administratief personeel en meer behoefte aan zorgpersoneel.

Ga dus niet op zoek naar eenzelfde soort vaste baan, voor dezelfde functie, met hetzelfde salaris. Ga wel op zoek naar vacatures die bij je passen op basis van je competenties, kijk welke vaardigheden je nog mist, en ga cursussen doen, digitaal vaardig worden. Leer ook jezelf te verkopen, je netwerk in te schakelen, social media te gebruiken. Dit heb je waarschijnlijk al vele malen gehoord en gelezen, maar ik weet zeker dat je in dit boek ook informatie vindt die nieuw voor je is.

Het boek puilt uit van de tips vanuit verschillende perspectieven. Zo is er een loopbaan coach, een werkzoekende, een arbeidsmarktdeskundige, een hoogleraar / auteur, een recruiter, werkgevers. En ook de uitgever van dit boek, die blijkbaar op zijn 46ste aan een nieuwe carrière begon. Daarbij een aantal korte artikelen over allerlei organisaties die met 50+ers werken of hen bemiddelen en veel verwijzingen naar handige websites. Supernuttig!
Het boek is inspirerend, maar ook grappig. Zo vat het de typische communicatie tussen een recruiter (meestal vrouw, 30, hoogopgeleid, geen werkervaring) en een werkzoekende (veelal 50+) als volgt samen:
- Jij schrijft: Ik heb 25 jaar werkervaring. Zij denkt: ik ben net 25.
- Jij schrijft: Ik heb een uitstekende opleiding. Zij denkt: die bestaat niet eens meer.
- Jij schrijft: Ik weet wat jullie nodig hebben en ik kan dat. Zij denkt: Dat bepaal ik zelf wel. Je bent mijn vader niet, ook al ben je net zo oud.
- Jij schrijft: Reizen is geen bezwaar, salaris hoeft niet zo hoog. Zij denkt: Wanhopig!

Leerpunten hierbij: schrijf over de toekomst, schrijf wat je drijfveren zijn, doe geen concessies. En belangrijker nog: schrijf ‘modern': geen ‘geachte heer......hoogachtend drs. J.J.M. Bakker'.

Naast de hulp bij het zoeken naar een nieuwe vaste baan, is er ook veel aandacht voor het beginnen als zelfstandig ondernemer. Ik deed dat op mijn 48ste en het bevalt heel goed. Maar de tijden zijn sinds het uitkomen van dit boek in januari wel wat veranderd, met allerlei wetgeving die het minder aantrekkelijk maakt.

Desondanks is dit wèl een prima tijdstip om er eens goed over na te denken en je te laten voorlichten. Is er iets waar je goed in bent maar wat je in een vaste baan niet makkelijk kunt doen? Dan is dat misschien wel een aanknopingspunt om het ondernemerschap te overwegen!

Het grote 50+ werkboek is niet alleen bedoeld voor werkzoekenden, maar ook voor ouderen die zich willen voorbereiden op wat misschien wel komen gaat. Wiens baan op termijn wordt overgenomen door robots. Wiens sector erg kwetsbaar is voor de Corona-perikelen. Of voor degenen die gewoon ander werk willen!

Over Elly Stroo Cloeck

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Anne-Marije Buckens, Judith Spruit, Donald Suidman
Het grote 50+ werkboek

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden