Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het geheim achter succesvolle samenwerkingsverbanden

Geen enkele organisatie kan het in deze tijd nog alleen af. Is het niet samenwerken met bezorgdiensten om te regelen dat je klanten je bestellingen ontvangen dan is het wel samenwerken in regionaal verband als het bijvoorbeeld over de zorg gaat.

Christel Deckers | 19 januari 2021 | 1-2 minuten leestijd

Vaak wordt bij het samenwerken de parallel getrokken tussen het aangaan van een relatie en het starten van een samenwerking; immers je bent verliefd, vindt elkaar aantrekkelijk en je ziet louter positieve kanten (voordelen) om deze relatie (samenwerking) aan te gaan en verdere vorm te geven. Maar zoals in iedere relatie zijn er zaken waar je niet hetzelfde over denkt of die voor irritatie zorgen.

Hoe kun je ervoor zorgen dat de samenwerking ondanks het slechte weer of ‘de vuile was naast de wasmand' toch goed blijft gaan?

Mirjam van Drimmelen, directeur en oprichter van Sterke Schakels heeft hiervoor een methode ontwikkeld. Zij noemt die methode VIA-Begripp.

Deze methode werkt ze uit in het tweede deel van haar boek.
In het eerste deel gaat de auteur nader in op mogelijke redenen voor samenwerking en beschrijft ze verschillende manieren van samenwerken. Hierin verwijst ze regelmatig naar recente literatuur op dat terrein. In het tweede deel werkt ze de door haarzelf genoemde unieke methode uit. VIA is een acroniem (het Latijnse woord via betekent ‘weg') voor de verschillende fasen waarlangs een samenwerking zich ontwikkelt; te weten Verkennen, Inrichten en Aansluiten. De letters Begripp vormen samen de gesprekstool die ervoor zorgt dat je elkaar begrijpt en dat je zelf ook begrepen wordt.

En ten slotte in het derde en laatste deel neemt de schrijfster ons mee naar wat er allemaal mis kan gaan bij het samenwerken. Ze doet dat op basis van theoretische kaders, die opgenomen zijn in dit deel van het boek.

In het eerste deel mist dat aspect. Het zou nog mooier zijn als we handvatten krijgen waarmee we een afweging kunnen maken of het zinvol is een bepaalde samenwerking aan te gaan. Want een gesprekstool, ook niet Begripp, zal jou en je samenwerking kunnen redden als die in de basis niet zinvol is. Dat gezegd: De tool kan zeker behulpzaam zijn bij het voorkomen of oplossen van gemaakte fouten. En dat is al heel wat!

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden