Pieter Wijnsma is een zeer belezen filosoof die kan putten uit jarenlange ervaringen in het geven van masterclasses in de zorg en de verhalen die hij daarbij ophaalt bij de deelnemers. Pieter is in 2019 gepromoveerd op het onderwerp Ethiek van het besturen. In De Goede Bestuurder borduurt hij daarop voort.
Via een filosofische reis van Aristoteles naar MacIntyre naar Nietzsche, en vele andere filosofen, komt hij tot de vaststelling van vijf deugden van een goed bestuurder; te weten nederigheid, dienstbaarheid, zorgzaamheid, rechtvaardigheid en verstandigheid.Vervolgens gaat hij dieper in op zorgzaamheid en dienstbaarheid.
Ik licht diensbaarheid uit, bij wijze van voorbeeld.
Wijnsma maakt onderscheid tussen de bestuurder als functionaris en als persoon: Het specifieke kenmerk van deze functionaris is, is dat hij ambtsdrager is. De persoon is daaraan ondergeschikt, maar het heeft wel repercussies voor die persoon. Het vereist dat die persoon zich dienstbaar opstelt ten aanzien van het ambt dat wordt bekleed.
Dienstbaar... hoe meet je die kwalificatie en wanneer heb je er als bestuurder genoeg van? Maakt zo'n kwalitatieve indicator het opstellen van een functieprofiel overbodig? Nee natuurlijk niet. En genereert de eigenschap dienstbaar ook gezonde financieel duurzame resultaten? Ook dat is helaas niet het geval.
Maar het is wel een indicator die helpt om het gesprek aan te gaan. En dat geldt voor zorgzaamheid, de tweede deugd die Wijnsma bespreekt.
De goede bestuurder is daarmee geen boek dat je in één ruk uitleest, maar een boek ter inspiratie en (zelf) reflectie? Kies zelf hoe je het wilt gebruiken: alleen of in gesprek met je medebestuurder, raad van toezicht of collega MT-leden. Het is belangrijk leesvoer voor raden van toezicht om vanuit hun werkgeversrol te reflecteren over en beter nog mét hun bestuurder(s).
De goede bestuurder biedt waardevolle inzichten op basis van Wijnsma's kennis van de filosofie, en zijn praktijkervaring met besturen! Bovendien is het voorzien van ruim negentien pagina's aan verwijzingen. En dat alles voor nog geen 35 euro: een koopje!
Over Christel Deckers
Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.