Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

MEER Moois - De tuinen van Buitenzorg

Stel je voor... je ontvangt een pak brieven die je moeder decennia geleden, nog vóór je geboorte, aan haar zus schreef...

Marjan Maandag | 15 maart 2021 | 1-2 minuten leestijd

Je bekijkt ze, verwondert je en leest over wat ze allemaal meemaakte in de jaren dertig en veertig in Nederlands-Indië... Eerst alleen met haar man, je vader, later ook met haar twee zoons, je oudere broers.

Het overkwam Jan Brokken. En laat het maar aan hem over om van zo'n gegeven een prachtboek te maken. Vol persoonlijke gedachten over zijn ouders, over zijn positie binnen het gezin, maar ook vol lezenswaardige en boeiende uitstapjes naar kunst en muziek, natuur, godsdienst en geschiedenis.

Twaalf jaar lang beleefden vader en moeder Brokken, eerst samen, later met hun twee zoons, zowel de genoegens van het koloniale leven als de verschrikkingen van de jappenkampen. We weten hoe het daar afliep. De derde zoon, Jan Brokken, werd geboren in Leiden, in 1949: het jaar waarin Indonesië officieel onafhankelijk werd. Hij was een buitenstaander in het gezin: "Indië hoorde bij andere mensen, en ofschoon zij bloedverwanten van me waren, hoorde hun Indië niet bij mij."

Lang liep Jan Brokken om het oude pak brieven heen. Het was een muziekstuk dat hem uiteindelijk aan het schrijven zette: De tuinen van Buitenzorg, een deel uit de Javasuite voor piano van Leopold Godowsky. De sfeer van de muziek én die uit de brieven van zijn moeder vonden elkaar. Het resultaat is een indrukwekkend monument voor zijn moeder.

Zijn moeder, voordat ze zijn moeder werd.

Over Marjan Maandag

Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden