Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Kwetsbaarheid als kompas - 'Inspirerende handleiding'

Hoe kun je als coach of therapeut goed omgaan met de kwetsbare kanten van je cliënten én van jezelf? Hoe geef je er aandacht aan, hoe ga je om met weerstand als die aandacht te griezelig is, hoe leer je jezelf en anderen om ermee om te gaan?

Liesbeth Tettero | 6 mei 2021 | 2-3 minuten leestijd

Psychotherapeut Marijke Leys schreef met Kwetsbaarheid als kompas een inspirerende handleiding voor het inzetten van de methodiek Voice Dialogue bij dit soort vragen.

Van theorie naar praktijk
Kwetsbaarheid is een hot topic in leiderschapsland: we zijn allemaal maar mensen, iedereen heeft onzekerheden en maakt fouten. De Amerikaanse onderzoeker Brené Brown heeft het onderwerp natuurlijk stevig op de kaart gezet met haar boeken, lezingen en podcasts. Praten over het fenomeen kwetsbaarheid is steeds minder taboe. Leys was gefascineerd door het verschil tussen weten dat je je kwetsbaarheden mag omarmen en dat ook daadwerkelijk doen. De theorie snappen we, maar de praktijk blijkt best weerbarstig. In Kwetsbaarheid als kompas beschrijft ze hoe zij daar in haar werk haar specialisme, de methodiek Voice Dialogue, bij toepast. Niet in een theoretisch betoog, maar aan de hand van drie cases uit haar werkpraktijk en een openhartige reflectie op haar eigen kwetsbaarheden in haar werk.

Herkenbaarheid in casuïstiek
Leys neemt ons mee in de begeleiding van de gescheiden vader Pieter, die zijn verdriet niet deelt en te veel drinkt, de pas gestarte manager Isabel, die zich wel heel erg verantwoordelijk voelt voor en het stel Anouk en Tim dat worstelt met vragen over geld en Anouks kinderwens. Drie fascinerende korte verhalen, zo geschreven dat het geen enkele moeite kost om je te verplaatsen in de hoofdpersonen. Leys beschrijft hoe zij de begeleiding aanpakte met psycho-educatie (uitleg over Voice Dialogue) en natuurlijk met onderzoek van de subpersonen in de spreekwoordelijke bus van de cliënten en bindingspatronen. (Ga ik nu te snel? Lees dan mijn recensie van Leys' vorige boek: Oog in oog met kwetsbaarheid). Daarbij spaart Leys zichzelf niet: ze beschrijft hoe ze het soms lastig vindt om een keuze te maken voor een interventie en hoe die soms niet zo goed uitpakt. Kan gebeuren. Ook begeleiding van mensen is mensenwerk tenslotte.

Met de billen bloot
Om helemaal met de billen bloot te gaan, besteedt Leys het vierde hoofdstuk helemaal aan haar eigen kwetsbaarheden. In gesprekken met illustrator Anje Claeys (prachtige illustraties trouwens, om in te lijsten!) ontdekte zij, zoals ze het zo mooi beschrijft, hoe ze ‘de schaamte en de schroom kon overwinnen om mezelf en in mijn vak in de ogen te kijken.' Want voor alle coaches en therapeuten geldt: om anderen goed te begeleiden, is het noodzakelijk dat je jezelf goed kent. Je eigen kwetsbaarheden kunnen tenslotte ook aangesproken worden. Dan kun je ze maar beter kennen en herkennen.

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl). 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden