Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Creëer je volgende baan - 'Een eye-opener'

Voor wie het solliciteren met honderden tegelijk beu is, is het boek Creëer je volgende baan een eye-opener. Want wie wil dat nou niet: als enige aan tafel komen bij je nieuwe, ideale werkgever? In zes stappen neemt de auteur je mee langs praktische opdrachten om van jou een ‘ondernemende werknemer' te maken. 

Annett Keizer | 12 mei 2021 | 2-3 minuten leestijd

De arbeidsmarkt is veranderd. Een contract voor onbepaalde tijd is al lang geen garantie meer dat je je baan voor altijd behoudt. Volgens Marjolein Kalter, auteur van Creëer je volgende baan werkt de nieuwe professional eigenlijk als ondernemer. Hij krijgt een opdracht van de manager om een probleem op te lossen met een bepaald resultaat en binnen bepaalde tijd en een bepaald budget. Wie dat kan, biedt de gewenste meerwaarde voor de werkgever. Hoog tijd dus om de klassieke route van solliciteren los te laten en je (markt)waarde als werkzoekende opnieuw uit te vinden en jezelf op een andere manier te ‘verkopen' op de arbeidsmarkt.

In zes stappen je ideale baan creëren

Wie in de rol van ‘ondernemende werknemer' wil stappen, doorloopt in het boek zes stappen. De eerste stap is om jezelf als merk te ontwikkelen. Wie ben je, wat kan je en vooral, wat ben je waard? In stap twee bepaal je wie jouw ideale werkgever is. Dit is in elk geval iemand die jou kan en wil betalen en die jij leuk vindt. Vervolgens onderzoek je in de derde stap wat het probleem van deze ideale werkgever is. Via marktonderzoek en op basis van je eigen (werk)ervaringen verbind je je met zijn probleem en, in stap vier, met mensen die je verder kunnen helpen om een oplossing voor het probleem te bieden.

Tot dusver niets nieuws onder de zon, maar dan komt stap vijf. Deze stap noemt Kalter ‘de spannendste en meest unieke stap' van haar methode, want dit is het moment waarop je naar je ideale werkgever toe gaat om hem jouw oplossing voor zijn probleem aan te bieden.  Ze noemt dit ‘een gesloten open sollicitatiebrief', waarbij je uitlegt voor welk ‘probleem' jij de oplossing bent. Deze stap vraagt zeker om de nodige lef, al lijkt het mij geweldig als iedere sollicitant in staat zou zijn om zich zo in te vreten in een organisatie én zichzelf zo kan verkopen dat een werkgever niet om hem heen kan! Ook stap zes is best een uitdaging voor veel mensen, namelijk: je contact afsluiten. In deze stap legt Kalter heel helder uit wat het belang is van leren onderhandelen over salaris, het soort dienstverband, de opdracht (het werk zelf) en de startdatum. Ook dit vraagt om een dosis lef en een ondernemende mindset.

Voor wie durft

Het mooie van Creëer je volgende baan is dat Kalter geen excuses meer laat bestaan voor mensen die klagen over hun vele afwijzingen op sollicitaties omdat ze een van de velen waren. Dat er nét iemand was die beschikte over iets meer werkervaring, levenservaring, kennis en kunde. Kalter kiest ervoor om mensen het heft in eigen handen te laten nemen en regisseur te worden van hun loopbaan. Een uitdaging die professionals wat mij betreft met beide handen mogen aannemen. 

Over Annett Keizer

Annett Keizer is communicatiecoach en –trainer. Ze helpt professionals en teams in organisaties hun communicatieve vaardigheden te versterken. Haar drijfveer is om meer begrip voor elkaar te creëren op de werkvloer, waardoor mensen effectiever en prettiger samenwerken en maximaal resultaat behalen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden