Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Succesvol solliciteren // 'Sta zelf aan het stuur van je loopbaan'

De ondertitel van dit praktische boek over het uitstippelen van je loopbaan en het sollicitatieproces sprak mij erg aan. Er zit actie in: jij kunt wat doen om je loopbaan te beïnvloeden. De auteur blijft hameren op zelfregie, ook na het mislukken van bijvoorbeeld een sollicitatie of na het inslaan van een pad dat achteraf niet bij je blijkt te passen.

Anja Geerts-Poppelaars | 17 juni 2021 | 2-3 minuten leestijd

Vanuit mijn expertise als trainer/coach in communicatie en mijn achtergrond als Master in Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) ben ik vooral enthousiast over de loopbaancyclus met de vier stappen: stap 1, wie ben ik, en stap 2, wat wil ik bereiken, vormen de basis voor de vervolgstappen: wat is mijn loopbaanplan, en hoe bereik ik mijn doelen.

De opdrachten in Succesvol solliciteren zijn praktisch: bijvoorbeeld de opdracht over de kernwaarden. Ik zie een duidelijke link met NLP in het stukje: op welke momenten was jij in je persoonlijke en professionele leven gelukkig? Hierbij geeft de auteur als hulpmiddel de structuur van de subjectieve ervaring mee door het stellen van zelf-explorerende vragen: waar was je, met wie was je, wat deed je? Welke kernwaarde hoorde bij dat moment?

Ik zie een directe link met de Logische niveaus van Bateson. Deze linguïst gaat ervan uit dat we veranderen en ontwikkelen door middel van leren en denken. Een onderzoek naar je talenten completeert het zelfonderzoek. Als je een duidelijk beeld hebt van je kernwaarden, je drijfveren en je talenten, dan kun je aan de slag met het formuleren van je doelen. Ook bij het formuleren van doelen zie ik de link met de vormvoorwaarden voor doelen bij NLP: specifiek, positief geformuleerd en met een meetbaar resultaat.

Wat mij persoonlijk prikkelt, zijn de passages waarin de auteur ingaat op voorbeelden van het tegendeel: ‘Had ik zelf een loopbaanplan? Nee, ik had zelf geen loopbaanplan.’ Hiermee stelt de auteur zich kwetsbaar op en dat geeft ruimte.

Tot zover de eerste hoofdstukken die zeker onderscheidend zijn in de literatuur over solliciteren. De kern van het boek wordt gevormd door het hoofdstuk met de titel: Hoe voer ik mijn loopbaanplan uit? Dit hoofdstuk bevat de bekende, praktische tips op het terrein van persoonlijke presentatie, netwerken en succesvol solliciteren. In de meeste vergelijkbare boeken vind je wel voorbeeldvragen maar geen mogelijke antwoorden. Dat maakt dit boek extra handig voor sollicitanten met weinig ervaring.

Kortom: een praktisch boek geschreven vanuit de ervaring van de auteur, bestemd voor lezers die behoefte hebben aan duidelijke stappen op het terrein van loopbaanplanning en aan praktische tips voor het sollicitatieproces.

Over Anja Geerts-Poppelaars

Drs. Anja Geerts-Poppelaars (Taalzaken) helpt mensen die worstelen met het presenteren van hun boodschap. Dit kan een tekst, een presentatie of een gesprek zijn. Zij heeft jarenlange ervaring als docent, trainer en coach. Haar werkgebied beslaat de overheid, financiële dienstverlening, adviesbureaus, onderwijs en gezondheidszorg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden