Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Managing Oneself

Een artikel van Peter Drucker, managementconsultant en schrijver van vele boeken over management en consultancy, is opnieuw uitgegeven als klein boekje bij de Harvard Business School Press. Het boekje 'Managing Oneself' gaat over de do's and don'ts van zelfmanagement.

Joke Verplanke | 20 augustus 2009 | 1-2 minuten leestijd

Wat is het doel van uzelf managen? In het kort: de grootste bijdrage leveren. Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend en afhankelijk van uw eigen sterke kanten en mogelijkheden. Maar de criteria van Peter Drucker voor zelfmanagement zijn verrassend en ongebruikelijk.

Ik noem een paar ongebruikelijke om u te prikkelen. Bent u een lezer of een luisteraar? Hoe leert u? Leert u door te praten of door te doen? Werkt u beter in grotere of kleinere organisaties? Bent u een beslisser of adviseur? Wat zijn belangrijke waarden in het leven? Alleen als u dat allemaal weet, weet u wat uw sterke kanten zijn en kunt uoptimale prestaties leveren.

U ontdekt uw sterke kanten door uzelf feedback te geven. Dat gaat als volgt. Schrijf vlak voor een belangrijke beslissing van u op wat u verwacht dat er gebeurt. Evalueer negen maanden later wat er is gebeurd. Doe dit gedurende lange tijd.

De centrale boodschap van Peter Drucker is: probeer niet uzelf te veranderen. Dat gaat je namelijk toch niet lukken. Ken uw sterke kanten en handel daar naar, is de boodschap.

Dit is in overeenstemming met de boodschap van Marcus Buckingham in 'Ontdek je sterke punten'. Wat zou ik moeten bijdragen? Vroeger was dat geen vraag: je werd wat je vader was, of je deed bij een baas wat je opgedragen werd. In de jaren zestig wilde niemand meer doen wat een ander zei. Of werd er gezegd: doe je eigen ding. Drucker verkondigt dan de juiste vraag is: wat vraagt de situatie van mij, gezien mijn sterke punten? Wat kan mijn grootste bijdrage zijn en welke resultaten gaan het verschil maken?

Tot slot: neem verantwoordelijkheid voor relaties. Probeer de mensen met wie u werkt te begrijpen, zodat u gebruik kunt maken van hun kracht en hun waarden. Denk na over wat uw baas nodig heeft om van u te weten wat u doet om effectief te kunnen zijn. 'Managing Oneself' is een leuk boek om cadeau te geven aan mensen in het begin van hun carrière en ook aan mensen die een tweede carrière plannen.

Over Joke Verplanke

Joke Verplanke, opgeleid als bioloog, is zelfstandig gevestigd als interim-manager, mediator en coach. Zij organiseert trainingen mediationvaardigheden voor managers en bezwaarbehandelaars. Neem contact met haar op via info@jokeverplanke.nl.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Peter Drucker, Thomas Stewart
Managing Oneself

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden