Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Drive

Na zijn bestseller komt Daniel Pink wederom met een boek met bestsellerpotentie: 'Drive'. Pink schrijft in zijn nieuwe boek over intrinsieke motivatie. Hoewel de gedragswetenschap al decennia lang aandacht vraagt voor deze drijfveer, geeft het bedrijfsleven hier tot op heden geen gehoor aan. Wellicht dat Drive hier verandering in kan brengen.

Bas van Vlierden | 11 juni 2014 | 2-3 minuten leestijd

Pink spreekt over de ontwikkeling van het menselijke besturingssysteem. Eerst was er Motivatie 1.0, die was gebaseerd op overleven. In de twintigste eeuw werd deze vervangen door Motivatie 2.0, die was opgebouwd rond externe beloningen en straffen. Motivatie 2.0 werkte vooral goed bij routinematige taken.

Motivatie 2.0 past volgens Pink niet meer bij de samenleving van de 21e eeuw. Belangrijkste probleem is dat Motivatie 2.0 geen aandacht heeft voor de drijfveer intrinsieke motivatie. Aan de hand van verschillende voorbeelden laat Pink zien hoe Motivatie 2.0 kan leiden tot ongewenst gedrag: bijvoorbeeld kortetermijndenken en gebrek aan creativiteit.

Hoewel Motivatie 2.0 effectief werkt bij op regels gebaseerde, routinematige taken, vragen de creatieve, conceptuele en niet-routinematige taken van de 21e eeuw om een upgrade van het menselijke besturingssysteem: Motivatie 3.0.

Pink maakt onderscheid tussen type I en type X gedrag. Type X gedrag wordt primair ingegeven door extrinsieke verlangens en externe beloningen. Type I gedrag is minder gericht op externe beloning die een activiteit met zich meebrengt, maar juist de inherente voldoening van deze activiteit zelf. Volgens Pink vraagt professioneel succes en persoonlijke voldoening om type I gedrag, dat gewoon aangeleerd kan worden. Bevorderlijk voor type I gedrag is Motivatie 3.0.

Binnen Motivatie 3.0 staan drie elementen centraal: autonomie, meesterschap en zingeving. Om type I gedrag te stimuleren is autonomie (zelfsturing) nodig. Mensen moeten autonomie hebben over hun taak (wat ze doen), hun tijd (wanneer ze het doen), hun team (met wie ze het doen) en hun techniek (hoe ze het doen). Pink geeft hiervan een aansprekend van Google die ontwikkelaars 20% van hun werktijd volledig vrij en autonoom laat werken aan zelfbedachte projecten. Dit heeft geleid tot succesvolle diensten als Google News en Gmail.

Eenzelfde beleid bij 3M leidde tot de uitvinding van de Post-it briefjes. Meesterschap draait om de drang om steeds beter te worden in iets wat ertoe doet. Meesterschap begint vaak met Flow. Een situatie waarin de uitdaging waarvoor je staat, precies aansluit op je capaciteiten en leidt tot een optimale ervaring.

Meesterschap is afhankelijk van drie regels. Het vergt het vermogen om je capaciteiten als oneindig verbeterbaar te beschouwen. Het vergt inspanning, oefening en doorzettingsvermogen. En het vergt het inzicht dat meesterschap onmogelijk volledig te bereiken is. Mensen worden gepassioneerd van iets dat ze doen wanneer dit hun leven meer betekenis geeft.

Mensen zijn op zoek naar een doel dat groter en duurzamer is dan zijzelf. Voor steeds meer babyboomers wordt deze maximalisatie van zingeving een relevant thema in hun leven. Ondanks de wetenschappelijkheid van het onderwerp leest 'Drive' gemakkelijk weg.

Pink gebruikt in zijn boek veel en diverse voorbeelden die je helpen om je de verschillende theorieën eigen te maken. Drive is met name interessant voor professionals die in hun werk te maken hebben met het aansturen of motiveren van mensen. Voor ieder ander is dit boek meer nice2read dan need2read.

Over Bas van Vlierden

Bas van Vlierden is recensent en eigenaar van www.marcomboekrecensies.com.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden