Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Twynstra Gudde kaarten

Het spel 'Twynstra Gudde kaarten' bevat 57 kaarten met foto's erop en 1 uitlegkaart. Daarop staat 1 zin. Het spel is dus heel simpel te spelen. En toch kan de inhoud en de bijdrage aan een project enorm zijn. De spelers bepalen hoe het spel gespeeld wordt en dat maakt het heel persoonlijk, boeiend, interessant en oneindig speelbaar.

Dorien van Doorn | 19 juli 2011 | 1-2 minuten leestijd

Alle deelnemers, bijvoorbeeld van een project of van een afdeling of zelfs van een veranderende privé situatie, of van een sportgroep, alle spelers trekken een kaart. Op de kaarten staan afbeeldingen. De speler geeft over foto op de kaart zijn associatieve gedachten. Hoe diep de persoon in kwestie zich blootgeeft, hangt af van de persoon zelf.

Het spel heeft geen doel, het ontstaat vanzelf op natuurlijke wijze. Bij het zien van een aantal schapen op een dam, kan de associatie door een speler gekregen worden met domme schapen, en iets dat zich in een project kan voordoen, waarvoor de speler de groep wil waarschuwen.

Het kan ook de associatie oproepen van het spreekwoord 'als 1 schaap over de dam is'. Daarmee kan in een evaluerende situatie bijvoorbeeld teruggeblikt worden op de situatie dat het eerste schaap zo moeilijk over de dam kwam. Wat waren daar de lessons learned, hoe kan het schaap in een volgend project eerder over de dam komen? Zo kan een groep mensen in welke fase van een verandering of een project dan ook, vrije associaties maken.

Het spel biedt een speelse, eigenzinnige en meestal diepgaande mogelijkheid om inzichten van alle deelnemers te krijgen die op een gestructureerde, traditionele wijze nooit zouden zijn verkregen. Daarmee biedt het een keur aan mogelijkheden. Alle deelnemers leren enorm veel van hun collega-deelnemers. Het is de moeite waard om op deze wijze regelmatig met elkaar om de tafel te gaan zitten.

Juist als de agenda's vollopen, bieden de kaarten een originele toegang tot oude problemen. Daarmee wordt de mogelijkheid geschapen om nieuwe ingangen te vinden. Het mooiste is als de deelnemers een gezamenlijk project of doel hebben, daarmee wordt de communicatie onderling versterkt. Maar het biedt dermate veel interessante en originele mogelijkheden dat het in het bezit zou moeten zijn van iedere manager.

Over Dorien van Doorn

Dorien van Doorn is sinds 1991 zelfstandig gevestigd als interim Supply Chain Manager. De rode draad in haar opdrachten zijn implementaties van conceptuele wijzigingen in grote organisaties, profitsector, productie, trade, multinationals.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden