Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Organisatiestructuur

Het doel en daarmee de positionering van het boek 'Organisatiestructuur' van Doede Keuning is het beantwoorden van de volgende vraag: hoe moet een organisatie eruit zien om haar doelstellingen te bereiken? Hoe moet men de mensen en de middelen structureren? Of anders geformuleerd: met welke vorm functioneert een organisatie optimaal in de omgeving en kan zij de taakstelling door inzet van mensen en middelen realiseren?

Jaap Hollaar | 17 oktober 2007

Allemaal wezenlijke vragen die gaan over de kern, het wezen, het doel, en het bestaansrecht van een bedrijf. We hebben het dan namelijk over het ontwerpen van de meest passende organisatiestructuur. De vorm bepaalt op deze wijze het interne en externe functioneren. Zijn er 'constructiefouten' of treed er 'metaalmoeheid' op, dan lopen de mensen daarop stuk en bereikt men niet het beoogde effect in de markt. Hoogleraar Doede Keuning heeft een degelijke module opgezet over deze interessante materie. Voor elke manager verplichte stof, want wie komt er niet in aanraking met deze 'grondstof'? Een organisatiestructuur moet dus aansluiten bij de koers die door de leiding (het management) is vastgesteld. En als we het hebben over de koers, dan is dat die ene strategische keuze die is gebaseerd op een degelijke analyse. Omdat de markt verandert, is het nodig dat een organisatie mee verandert. Groei betekent ook het doorvoeren van structuurveranderingen. Elke ontwikkelingsfase kent dan eigen uitdagingen en de daarbij behorende mogelijke oplossingen. Om kunnen gaan met dit soort vraagstukken is van eminent belang voor het voortbestaan van organisaties. Net zoals de noodzaak hiervan kunnen inzien voordat men veranderingen tot stand brengt. 'Organisatiestructuur' gaat in op de complexe materie van de organisatiestructuur: ontwerpen en herontwerpen. Thema's daarbij zijn taakverdeling, functievorming en structuurverandering. Managementcases verbinden de theorie met de dagelijkse managementpraktijk, en open vragen en opdrachten toetsen uw kennis en inzicht. Het boek is geschikt voor gebruik in het modulaire of projectgerichte onderwijs en is een onderdeel van een vijfdelige module. Deze vijfdelige module is op zijn beurt weer een korte samenvatting en selectie van onderwerpen uit de integrale tekst van het boek 'Grondslagen van management' van dezelfde auteur. De hoofdstukken zijn voorzien van leerdoelen, samenvattingen en een managementcase. De open vragen en opdrachten aan het einde van een hoofdstuk zijn bedoeld om de parate kennis en het inzicht in de behandelde theorie te toetsen. Telkens wordt tevens verwezen naar een website met meer ondersteunend materiaal. De bijlage 'kernbegrippen' is een bijzonder handig een woordenboekje voor de student. Kortom: een leerzame, praktische en verrijkende module. Leiderschap is een essentieel onderdeel van management. Hierbij zie ik een link met de foto op de voorzijde van het boek: een parachutespringer. Een parachutespringer zal om behouden op de grond te komen tijdig aan de juiste kabels moet trekken of deze laten vieren. Zo moet de manager om de onderneming in balans te houden of te brengen tijdig de juiste leiderschapsstijl innemen: met visie, de juiste dingen doen en deze gedaan krijgen en op de juiste wijze.

Over Jaap Hollaar

Jaap Hollaar MBA is Hoofd Stafbureau Facilitaire Zaken bij het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) en heeft zijn MBA behaald bij Business School Nederland te Buren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden