Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Leerboek HRM

Het 'Leerboek personeelsmanagement' beleefde in 2009 zijn twintigste verjaardag en had in totaal vijf revisies. De zesde editie verschijnt onder de titel 'Leerboek HRM' en de tekst is ingrijpend gewijzigd. Zoals in de voorgaande edities zijn de drie centrale activiteitendomeinen: plannen en beheersen van personeelsstromen; motiveren en sturen; ontwikkelen van mens en organisatie. De samenhang tussen de hoofdstukken is echter sterk verbeterd.

José Otte | 29 november 2010 | 1-2 minuten leestijd

Kluijtmans 'Leerboek personeelsmanagement' vormt al jaren de basis voor veel opleidingen op HRM-gebied. Doordat ieder hoofdstuk door een andere expert is geschreven, is 'Leerboek HRM' een boek dat velen aanspreekt. Het eerste wat opvalt bij het doorbladeren in het nieuwe boek is dat dat het boek dunner lijkt. Wellicht door optimaal gebruik van de ruimte op de bladzijden. Verder valt mijn oog op de toegevoegde tekeningen of eigenlijk cartoons, die het geheel een bepaalde luchtigheid geven. Ook is er meer met kleur gewerkt in de verschillende tabellen; iets dat vanuit het breinleren wordt aangemoedigd. Het is heel prettig dat de nieuwste gegevens meegenomen worden in overzichten, zoals bijvoorbeeld de kantonrechterformule die sinds 2009 is aangepast.

Wat verder opvalt is hoofdstuk 9 dat gaat over Active aging. Deze aanvulling is natuurlijk vooral ontstaan na het verhogen van de AOW-leeftijd en de vergrijzing, die ervoor zorgen dat er een noodzaak ontstaat om meer mensen langer aan het werk te houden. In dit hoofdstuk zien we het 5-V model terug. De 5-V's in het model staan voor: verkennen, voorlichten, vitaliseren, verlichten en vertrekken.

Vitaliseren wordt hier gezien als de kern van active aging. Vitaliteit ontstaat wanneer mensen in staat zijn hun persoonlijke – veranderende – drijfveren in te zetten en voortdurend te ontwikkelen. Active aging wordt ook ingezet als een veranderkundig proces waarbij de auteurs het achtstappenplan van Kotter en Cohen gebruiken.

In mijn optiek maken de auteurs hier een prachtig bruggetje van HRM naar HRM als business partner. In het hoofdstuk waarin HRD wordt behandeld zien we buiten zaken als e-learning ook het leren van ouderen. In deel 3 wordt zelfs een (klein) hoofdstuk aan het nieuwe werken besteed.

Ik vind de nieuwe versie van het Leerboek prettig leesbaar en de samenhang tussen hoofdstukken is inderdaad een mooi vloeiend verhaal geworden. Dit zorgt ervoor dat ik deze versie graag zal gaan gebruiken in de opleidingen die ik geef.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Albert Kampermann, Frits Kluijtmans
Leerboek hrm

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden