Maar ook al is het belang groot, accountability blijft een lastig onderwerp. Dat blijkt ook wel uit dit boek. Na een goede aftrap in hoofdstuk 1, haalt de schrijver in de volgende acht hoofdstukken alles uit de kast om volledig te zijn. Er komen zeer veel onderwerpen en details aan bod. Van inbedding in de strategie tot mediacampagnes, van cultuur tot automatisering.
De zoektocht naar volledigheid komt de leesbaarheid niet ten goede. Als je niet heel zorgvuldig en geduldig leest, raak je het overzicht snel kwijt. Het was waarschijnlijk praktischer geweest om te kiezen voor meer eenvoud, minder details, een strakkere opbouw en een heldere structuur. De soms forse stukken tekst met een klein lettertype op volle bladzijden maakt het lezen er ook niet eenvoudiger op.
Sterk is wel het veelvuldig gebruik van rekenvoorbeelden en cases. Ook wordt ieder hoofdstuk afgesloten met een conclusie, zodat je als lezer in ieder geval in staat bent de hoofdlijnen te blijven volgen.
Na het lezen van dit boek heb je alle ins en out van accountability te pakken, maar de vertaalslag naar de eigen praktijk zal een lastige blijven, ook al geeft de schrijver daarvoor in het afsluitende hoofdstuk een paar goede handreikingen. 'Marketingkassa' is als studieboek zonder meer van waarde. De student kan voldoende kennis opdoen over accountability. In theorie is dit boek ook voor iedere werkzame marketeer van waarde, ik onderschrijf de noodzaak van het aantoonbaar maken van de effecten van marketinginspanningen.
De herkenbaarheid zal echter niet voor iedere marketeer even groot zijn. In het grootbedrijf en zeker bij B2C-bedrijven zal dat het grootst zijn, maar in het MKB en bij B2B-bedrijvern veel minder. Bij de meeste MKB-bedrijven is het bestaan van een dedicated marketingafdeling of medewerker al een groot goed, laat staan dat er een inspanning gepleegd wordt om marketingeffecten te meten. Bovendien bestaat het merendeel van MKB uit kleine ondernemingen met ondernemers en managers die dicht op de markt staan en veel beslissingen op kennis en gevoel nemen.
Ten slotte nog dit: accountability staat of valt bij het kunnen koppelen van effecten aan een gepleegde marketinginspanning. Marketeers moeten echter tegenwoordig steeds meer kanalen parallel inzetten om een gewenst effect te bereiken. Dat gaat ten koste van de meetbaarheid. Ik wijs in dit verband graag op het boek 'Cross Channel Excellence' van Mike Hoogveld.
Over Johan Bel RM
Johan Bel RM is sinds 2009 mede-eigenaar van het marketingbureau Acsense. Acsense ondersteunt MKB-bedrijven in het oosten van het land met strategische en duurzame marketing. De focus ligt daarbij op duurzame energie, afval- en watermanagement, maakindustrie, bouw en infra. Bels achtergrond ligt in de industrie en groothandel, waar hij in 22 jaar tijd meerdere marketing- en commerciële directiefuncties heeft bekleed. Hij heeft als opleidingen HEAO-CE, Nima-C en WO-bedrijfskunde en is geaccrediteerd Register Marketeer.