Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

111 instrumenten voor kwaliteitsverbetering

Wilt u uitvoering geven aan prestatieverbeteringen binnen uw organisatie en bent u geïnteresseerd in welke instrumenten u op het juiste moment moet gebruiken of u bent bezig met het Six Sigma-programma? Dan heeft u met het boek '111 Instrumenten voor kwaliteitsverbetering' een goed boek in handen!

Jaap Hollaar | 7 juli 2004 | 2-3 minuten leestijd

De auteur, drs. Arend Oosterhoorn, heeft de vele instrumenten die worden toegepast bij kwaliteitsverbeterprogramma's handzaam en overzichtelijk beschreven. In de afgelopen jaren zijn er veel instrumenten ontwikkeld. In de dagelijkse praktijk blijkt echter dat slechts enkele worden toegepast en sommige ook niet bekend zijn.

Met deze 111 instrumenten binnen handbereik kunnen we het werk slimmer uitvoeren. Het helpt ook om de horizon te verbreden door eens te kijken welke methodieken allemaal voorhanden en geschikt zouden zijn in een bepaalde situatie. Dit komt de kwaliteitsverbeterprogramma's en de kwaliteitsmanagers ten goede. De geselecteerde instrumenten zijn algemeen van toepassing en daarmee geschikt voor een ieder die zich met kwaliteitsmanagement bezig houdt. Een meerwaarde was dan ook geweest als hierbij een verwijzing naar andere kwaliteitsprogramma's was aangebracht.

Er staan bekende instrumenten bij zoals de SWOT-analyse, de Visgraatdiagram en de Stroomdiagram maar ook minder bekende. Welke dat zijn is voor een ieder persoonlijk. De instrumenten verbreden in ieder geval het gezichtsveld. Voor het gebruik van sommige instrumenten is enige basiskennis noodzakelijk.

Aan de ene kant mag er vanuit worden gegaan dat die aanwezig is. Aan de andere kant had meer toelichting, van bijvoorbeeld formules, het boek toegankelijker gemaakt voor een bredere doelgroep.

Voor de keuze van de instrumenten en de indeling van het boek heeft Oosterhoorn zich laten leiden door de werkwijze en resultaten van het Six Sigma programma. Daarom bestaat het boek uit 5 hoofdstukken: Define (definiëren), Measure (meten), Analyses (analyseren), Improve ( verbeteren) en Control (controleren en borgen). Alle kwaliteitsprogramma's hebben ongeveer dezelfde volgorde. Denk bijvoorbeeld aan de PDCA-cyclus van Deming. Deze wordt onder andere gebruikt bij het INK-model. Wat dat betreft staan de instrumenten ook voor die programma's in de goede volgorde. Doordat de auteur zich heeft laten leiden door de Six Sigma indeling heeft dit boek echter hoog Six Sigma gehalte en zijn de statistische instrumenten duidelijk vertegenwoordigd.

Deze inslag wordt extra benadrukt door dat het gehele Six Sigma-programma uitgebreid wordt toegelicht. Elk van de opgenomen instrumenten wordt kort besproken; er wordt uitgelegd wat het doel en de werking ervan is. De korte uitleg gaat samen met een voorbeeld. Hierdoor is ook het gebruik ervan snel inzichtelijk. Sommige instrumenten zijn voorzien van opmerkingen die bij een optimaal gebruik van het instrument ten goede komen.

Deze uitgave kan goed gebruikt worden als (Six Sigma) naslagwerk. Het is overzichtelijk en praktisch ingedeeld. Het boek slaat een brug tussen het willen en het doen, door te voorzien in het kunnen. Het gaat niet om harder werken, maar om slimmer werken. De instrumenten zijn er; of ze in majeur of mineur klinken, hangt af van de kwaliteit van hun bespeler. Toepassing in de eigen omgeving kan nu beginnen.

Ik denk dat er nog veel meer methoden en technieken zijn te beschrijven. Dit boek is een aanzet van een proces. De verzameling zal groeien door nieuwe aanwinsten en dubbele worden dan geruild. De volgende stap kan zijn de verspreiding via de digitale media.

Over Jaap Hollaar

Jaap Hollaar MBA is Hoofd Stafbureau Facilitaire Zaken bij het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) en heeft zijn MBA behaald bij Business School Nederland te Buren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden