Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Dienstbaar leiderschap dát werkt!

Eindelijk een tegenhanger van de bestseller 'Hoe word ik een rat'. In 'Dienstbaar leiderschap dat werkt!' wordt genadeloos afgerekend met managers en bestuurders die slechts oog hebben voor de beurswaarde van hun bedrijf. Dit is niet alleen moreel verwerpelijk, maar leidt op lange duur ook tot slechte bedrijfsresultaten en schandalen. Wie dit boek aandurft moet enige verdieping niet schuwen. De ontdekkingstocht voert van managementmodellen tot Herman Hesse, Seneca en Deepak Chopra.

Irma Meerlo | 19 september 2006

De auteur, Daan Fousert, is ruim 33 jaar werkzaam op het gebied van P&O en leiderschap. Foussert is consultant en een fervent voorvechter van het begrip dienend leiderschap. Dit is een vorm van leiderschap waarin zowel intelligentie, als emotie en spiritualiteit tot hun recht komen. Het betekent dat je niet enkel trouw bent aan de shareholders, maar ook aan de stakeholders. Het betekent dat leidinggevenden van een bedrijf niet alleen denken aan hoe zij hun omgeving gebruiken, maar eerder aan wat zij hieraan willen bijdragen. Bij dienend leiderschap gaat het niet alleen om wat medewerkers voor het bedrijf kunnen betekenen, maar ook wat het bedrijf voor medewerkers kan betekenen. Utopie? De jaarlijkse Fortune-lijst wijst anders uit. De top 5 van beste bedrijven bestaat uit bedrijven die dienend leiderschap hanteren. Voorbeelden zijn Container Store Dallas en South West Airlines. Dienend leiderschap implementeren betekent echter een cultuuromslag en dit kost inspanning en tijd. Het betekent het herformuleren van de missie en de normen en waarden in het bedrijf. Dit gebeurt niet alleen door de raad van bestuur en het management, maar ook werknemers leveren een substantiële bijdragen. Ook wordt het bestaand leiderschap aan een kritische (zelf)evaluatie onderworpen. Wie echt wil leiden moet kwetsbaar durven zijn. Fousert heeft het begrip dienend leiderschap is ontleend aan het Robert K. Greenleaf Center. Dit Amerikaanse centrum stelt zich ten doel om de kwaliteit van organisaties te verbeteren door een nieuwe aanpak van leiderschap, structuur en besluitvorming. Ook Stephen Covey laat zich door het centrum inspireren. Dienend leiderschap is niet voor watjes. Dit blijkt ook uit het essay van Greenleaf zelf, waarin hij op bijzonder heldere wijze toelicht wat de eigenschappen van een dienend leider zijn. Een smeuïg detail is de voor mij nieuwe invulling aan het woord G-spot. Niet alleen vrouwen hebben er een! Ook mannen beschikken over een God-spot. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Chicago ligt dit ingebouwde spirituele centrum ergens tussen de zenuwverbindingen van de hersenen. Zelfs de meest cynische mens kan op sommige momenten in zijn leven niet nalaten om te zoeken naar samenhang in zijn bestaan. Dit is te wijten aan de G-spot en draagt uiteraard bij aan dienend leiderschap. De eerlijkheid gebied te zeggen dat het boek soms een beetje veel is. De lezer wordt overdonderd met de kennis en bevlogenheid van Fousert. Het leest alsof hij maar één kans had om zijn veelomvattende kennis te spuien. Hoofdstukken over het Benedictijns model en leiderschap in de filosofie zijn interessant, maar maken het voor de lezer lastiger om de rode draad vast te houden. Ook heeft Fousert zo nu en dan ook de neiging om schoolmeester te worden. Hij wijst dan met een bestraffende vinger naar de misstanden in organisaties als Ahold in plaats van de lezer uit te nodigen om het anders te doen. Dat het anders kan, dat blijkt wel uit zijn boek.

Over Irma Meerlo

Irma Meerloo is freelance trainer/adviseur en eigenaar van de Strawberry Company. De Strawberry Company richt zich op competenties in positieve bedrijfsvoering www.strawberrycompany.nl.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden