Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Vergroot de veerkracht in jezelf en je team

Veerkracht vergroten valt niet mee. Liselotte Baeijaert en Anton Stellamans geven vier veerkrachtpijlers voor veerkracht in jezelf en vier voor teamveerkracht. 'Vergroot de veerkracht in jezelf en je team' is bestemd voor iedereen die heel veel tips, spreuken, metaforen, acties, adviezen en oefeningen op een rij wil hebben om (team)veerkracht te bevorderen.

Gérard Hendriks | 14 januari 2011

Mijn eerste indruk van 'Vergroot de veerkracht in jezelf en je team' is dat het een vervelend lange opsomming van aanbevelingen en eindeloze oefeningen over veerkracht bevat. Maar daar doe ik het enorm mee tekort. Liselotte Baeijaert en Anton Stellamans geven in de inleiding dan ook aan dat hun boek bedoeld is ter inspiratie, een ideeënbundel. Daar zijn ze zeker in geslaagd: adviezen en ideeën te over. Ik kreeg bij het lezen spontaan een idee voor een column over teamsamenwerking! 'Vergroot de veerkracht in jezelf en je team' bestaat uit twee delen: persoonlijke veerkracht en teamveerkracht. Elk deel heeft vier hoofdstukken die vele korte paragrafen telt. Volgens Baeijaert en Stellamans zijn er vier veerkrachtpijlers voor veerkracht, waarvan de belangrijkste acceptatie is. Dit betekent niet dat je alles maar goed vindt en je overal bij neerlegt, maar dat je aanvaardt dat niet alles volgens jouw wens of plan verloopt en dat je leert omgaan met een nieuwe situatie. In het deel over teamveerkracht gebruiken de auteur de metafoor van een groot zeilschip. Hier gelden ook vier pijlers die zij beschrijven vanuit de positie van de kapitein. De eerste pijler geeft aan dat je als kapitein aan dek moet gaan en je onder de bemanning moet mengen om vervolgens een duidelijke koers uit te zetten. De laatste pijler is een bijzondere: 'Blijf varen' luidt het devies. Hiermee wordt bedoeld dat kleine stapjes (blijven) maken de kans op succes veel groter maakt, dan grootste plannen maken, maar niets doen. Het boek sluit af met een groot aantal motiverende slogans en wijze uitspraken van bekende en minder bekende personen en een bibliografie. In het tweede deel staat meer uitleg en af en toe een casus. Dat komt de balans zeker ten goede. Dat had dus wat meer gemogen door het hele boek heen. Bij sommige adviezen is niet duidelijk waarop ze zijn gebaseerd. Bijvoorbeeld: 'Wacht met drinken tot na je maaltijd'. Verder wordt geadviseerd om na de avondmaaltijd niet meer aan de pc te werken, te sporten en ook geen tv te kijken. Tsja, dan maar wat minder veerkracht',' denk ik dan. En natuurlijk is voor het slapen gaan alcohol taboe, terwijl ik nog van mijn grootmoeder heb geleerd een slaapmutsje naar binnen te werken voor een goede nachtrust... veerkracht ontwikkelen is geen makkie!

Over Gérard Hendriks

Gérard Hendriks (1956) is mede-oprichter van Het Laar, centrum voor werk en persoonlijke ontwikkeling. Naast het verzorgen van intervisie en individuele coaching van (startende) leidinggevenden heeft hij zich de laatste jaren bezig gehouden met het ontwikkelen van competenties in alle lagen van de organisatie. Hendriks gaat in zijn werk altijd op zoek naar de intrinsieke motivatie en kansen voor ontwikkeling bij klanten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden