Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De beste versie van jezelf

In het boek 'De beste versie van jezelf' laat Monique Schouten je kennis maken met het enneagrammodel, de bijbehorende V-cirkel en de negen verschillende persoonlijkheidstypen die hier uit voort komen. Door je bewust te worden van je drijfveren kun je het beste uit jezelf halen, belooft het boek. Je gaat dan doen wat goed voor je is en laten wat slecht voor je is.

Brigitte Koehler | 28 maart 2012 | 2-3 minuten leestijd

Ik heb het boek 'De beste versie van jezelf' van Monique Schouten per toeval in handen gekregen en was niet eerder bekend met het enneagrammodel en de bijbehorende negen persoonlijkheidstypen. Van te voren had ik ook wel mijn bedenkingen, want mensen indelen in maar negen persoonlijkheidstypen vind ik best zwart-wit.

Maar ik ben wel heel nieuwsgierig geworden naar wat 'De beste versie van jezelf' mij te bieden heeft. Monique Schouten beschrijft aan het begin van haar boek een diner met vrienden en de sceptische vragen die zij krijgt over het werken met het enneagram. Hiermee beantwoordt ze meteen alle veel voorkomende vragen die samenhangen met het werken met één specifiek model. Dat vind ik knap en hierdoor komt het boek direct op gang.

Het boek begint met toelichten wat een enneagram nu precies is. Het enneagram is een psychologisch model dat er van uitgaat dat er negen verschillende persoonlijkheidstypen bestaan, de zogenaamde enneagram typen. Dit is ook nodig omdat in dit boek een uitbreiding van het oorspronkelijke model wordt besproken, de V-cirkel. Bij het oorspronkelijke enneagrammodel wordt er alleen gekeken naar gedrag.

Daarom heeft de auteur het bestaande model aangepast zodat het 'waarom' achter het gedrag zichtbaar wordt; je onbewuste drijfveren. Het model heet de V-cirkel omdat er termen worden gebruikt die beginnen met de letter V; Verleiding, Vermijding, Verdediging en Verslaving.

Op het eerste gezicht lijkt dit alles heel ingewikkeld. Zeker omdat de bladzijden in het boek dicht beschreven zijn en in een klein lettertype met weinig witruimte. Maar al lezende kwam ik er achter dat de moeilijkheidsgraad wel meevalt. Alle negen persoonlijkheidstypen worden namelijk heel uitgebreid beschreven en doordat ze worden aangevuld met interviews van mensen die tot de betreffende typen behoren, gaat het boek echt leven.

Je kunt de negen persoonlijkheidstypen goed naast elkaar leggen en de types onderling vergelijken omdat alle hoofdstukken op dezelfde wijze zijn opgebouwd. Al lezende herkende ik mijzelf ook wel in een van de typen. Ik vind dit boek vooral geschikt voor mensen die al bekend zijn met het enneagram want de V-cirkel is een uitbreiding op het al bestaande enneagrammodel en kijkt naar de onderliggende drijfveren van mensen. Dit geeft het werken met het enneagram een nieuwe invalshoek.

Lezers die nog niet bekend zijn met het enneagram zullen ook veel aan dit boek hebben. Zij krijgen een helder leesbaar boek in handen dat uitgebreid bij de negen verschillende persoonlijkheidstypen stilstaat. Wellicht dat er in de toekomst nog een werkboek verschijnt. Zelf denk ik dat dat een goede aanvulling zou zijn op de theorie in dit boek. Want ik had toch nog wat meer willen lezen over wat de geïnterviewden nu precies anders doen nu ze kennis hebben over hun enneagramtypen.

Al met al ben ik aangenaam verrast door de nieuwe inzichten die dit boek mij gegeven hebben. En ik zal het zeker nog eens herlezen.

Over Brigitte Koehler

Brigitte Koehler is gespecialiseerd in arbeidsmarktbeleid en loopbaanadvies.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden