Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

(R)evolutie van werk

'It is the long history of humankind (and animal kind, too) those who learned to collaborate and improvise most effectively have prevailed' - Charles Darwin. Deze zin, overigens afkomstig uit het boek zelf, vind ik de beste weergave van de rode draad van '(R)evolutie van werk'. De voornaamste indruk die het boek hiermee op mij achterlaat, is iets in het midden tussen een nadrukkelijke waarschuwing en een scenarioanalyse van wat ons te wachten staat, zowel als organisatie als individu. Daarmee zet Bas van de Haterd aan tot het ondernemen van actie.

Jefte de Bruin | 29 mei 2013 | 1-2 minuten leestijd

De schrijfstijl van Van de Haterd is prettig, maar is soms wat aan de lange kant. '(R)evolutie van werk' beschouwt enkele thema's meerdere malen en koppelt deze aan kruisverbanden via meerdere technologische, sociale en maatschappelijke factoren. Hiermee krijg je als lezer inzicht in de oorzakelijkheid van enkele trends en ontwikkelingen en tegelijkertijd een inkijkje in mogelijke toekomstbeelden.

Deze toekomstbeelden zijn voor de lezer herkenbaar en nabij. Dit laatste is dan ook de kracht van het boek. De kern van de trends en ontwikkelingen is volgens Van de Haterd de beweging van human capital naar social capital. 'Het gaat er niet meer om wie voor je organisatie werkt, maar wie met je wilt werken.' De ecostructuur rondom organisaties verandert drastisch. Er ontstaan andere organisatiestructuren en andere type relaties tussen mensen en organisaties.

Organisaties kunnen hierin meebewegen of verdwijnen (zoals Darwin ons al leerde). Dat het boek soms aan de lange kant voelt, heeft te maken met het meermaals herhalen van thema's en factoren. Dit geeft mij als lezer het gevoel dat ik het hoofdstuk al eerder in het boek gelezen heb en de latere hoofdstukken niet altijd veel nieuws brengen. Aan de andere kant stelt je dit wel in staat om later nog eens gemakkelijk een hoofdstuk terug te lezen. Het hele boek opnieuw lezen is dan niet nodig.

Onder de streep is '(R)evolutie van werk' een belangrijk boek. Er staan een aantal roze olifanten in de kamer waar we allemaal iets mee moeten of die we gaan ondervinden. Dan helpt het als iemand deze op een prettige manier voor je uitstalt, zoals Van de Haterd doet in dit boek.

Over Jefte de Bruin
Jefte de Bruin is adviseur bij Adviestalent. Hij is gefascineerd door de rol van strategisch denken in de relatie tussen mens en organisatie en bekijkt vraagstukken altijd vanuit deze drie invalshoeken. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden