Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Commitment

Dat een dergelijk bescheiden woord in omvang 'commitment', zo krachtig kan zijn en zo veel betekenis kan hebben! Gyuri Vergouw analyseert het woord op verschillende manieren. Een eyeopener voor iemand die denkt de volledige betekenis te kennen. De kracht zit in de laatste hoofdstukken, de sublieme samenvatting van het geheel en vooral het laatste gedeelte 'werk aan de winkel'. Een boek dat het absoluut waard is om te lezen!

Dick Bos | 31 juli 2013 | 3-4 minuten leestijd

Bij het lezen van 'Commitment' van Gyuri Vergouw valt in eerste instantie de actualiteit ervan op. Zo refereert Vergouw aan de economische crisis, maar bijvoorbeeld ook aan de betrokkenheid van onze voormalige vorstin bij haar volk.

Het boek begint met het ontrafelen van het begrip 'commitment': wat is het, wat wordt er mee bedoeld? Naast het hanteren van een lijst van overeenkomstige woorden geeft de auteur aan dat een kernachtige toepassing van het begrip voor het eerst herkenbaar wordt gebruikt door J.F. Kennedy. Dat was op het moment dat hij aangaf dat Amerika – in de strijd met de Sovjet Unie om de hegemonie in de ruimte – aangaf dat Amerika een doel had, namelijk als eerste op de maan te landen. Dat zou veel geld en inspanning kosten maar uiteindelijk – als iedereen er voor zou gaan – zou het lukken.

Mocht u in de verleiding komen om de questionnaire in Hoofdstuk 2 'Over wetenschap en commitment' in te vullen dan kan de uitkomst u verrassen! Dat gebeurde althans bij mij. Nou vermoed ik dat ook de huidige recessie en de maatregelen die in organisaties worden genomen, zoals taakstelling, van invloed zijn op het scoren van de vragen. Boeiend is de uitleg die de auteur geeft over de wijze waarop naar commitment wordt gekeken.

Hij haalt daarvoor het Angelsaksische en het Rijnlandse model naar voren. Kortgezegd komt het erop neer dat het Angelsaksische model zegt dat er maar 'one best way' is, terwijl het Rijnlandse model uitgaat van het principe dat er 'no best way' is. Volgens het Angelsaksische model bijvoorbeeld is commitment het resultaat van de inspanningen, terwijl voor het Rijnlandse model het van belang is dat er commitment is voor er een inspanning wordt geleverd.

Naar de mening van de auteur ligt de oplossing van het commitmentvraagstuk in de ketengedachte. Die keten vind je dan ook in de indeling in de verschillende hoofdstukken in het boek terug. Volgens de auteur zijn de antwoorden op de diverse onderwerpen van belang voor de vraag: 'hoe krijg ik commitment en hoe behoud ik een hoog niveau van commitment?'

De uitleg over de vier B's: betrokkenheid, bevlogenheid, binding en bezieling, die nauw verbonden zijn met commitment, spreekt erg aan. Zo kan het voorkomen dat iemand bijvoorbeeld heel betrokken is bij zijn werk, maar dat dat niets zegt over zijn 'echte' betrokkenheid bij de organisatie/het bedrijf. Het kan hem immers ook gaan om zijn carrière.

Het hoofdstuk over leiderschap en samenhang vertoont sterke gelijkenis met het boek van Tica Peeman 'Nieuwe leiders gevonden'. Het zou een aanrader zijn om deze twee boeken in elkaars verlengde te lezen.

Tja, en dan, waar gaat het uiteindelijk om in het boek van Gyuri Vergouw 'Commitment, de belofte van betrokkenheid en bevlogenheid in organisaties'? Naar mijn mening sluit hij het boek in het laatste hoofdstuk voortreffelijk af, als hij op de laatste bladzijden zegt: 'Het is van belang het commitment van managers en medewerkers vast te houden en te versterken. Dat lukt niet zomaar! Toch kan het! Daar is committed management voor nodig. Dat vergt zorgen voor de juiste randvoorwaarden, lopend van een heldere missie en visie tot een evenwichtige verdeling van sturing en eigen verantwoordelijkheid.

Medewerkers willen opkijken tegen de manager voor wie zij werken. Dat vereist voorbeeldgedrag. De gezaghebbende leiderschapsstijl heeft niet voor niets de meeste impact op het commitment van de naaste medewerkers. Daarbij is gebleken dat de gevoelsmatige component van groter belang is dan materiële of intellectuele componenten. Als aan al die randvoorwaarden is voldaan, dan bestaat de mogelijkheid dat je zeer gemotiveerde en committed medewerkers en teams hebt. Dan heb je managers en medewerkers die op de momenten waarop het écht nodig is zullen zeggen: Ja, ik wil!'

Dit boek is een absolute aanrader om te hebben. Het is aan u om het te lezen, te gebruiken en vooral mee aan de slag te gaan. Klasse dus.

Over Dick Bos

Dick Bos (1958) studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is nu werkzaam bij Rijkswaterstaat.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden