Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Thank God it's Monday

Irriteer jij je ook altijd zo aan de mensen die zuchtend en steunend wachten tot het vrijdag is? Waarschijnlijk wel, anders zat je vast geen recensie van een boek met de titel ‘Thank God It’s Monday’ te lezen. Of misschien ben je zelf wel zo'n klager, die juist op zoek is naar meer inspiratie in je werk. Logisch, want ‘Als je werk niet leuk is, ben je zelf niet leuk’. Daarom is het niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen belangrijk dat je werk doet dat je leuk vindt. ‘Thank God It’s Monday’ biedt je dit inzicht.

Linda Poort | 9 oktober 2014 | 3-4 minuten leestijd

Ondernemer Huub van Zwieten biedt met zijn bedrijf TalentFirst sinds 2000 hulp aan mensen die op zoek zijn naar meer plezier in hun werk. Google zijn naam en je vindt tientallen initiatieven, van zijn speciale samenwerkingsmodel Friendchise, via zijn droombaanhotel, meerjarenprogramma's en negen boeken, naar zijn theatershow ‘Thank God It’s Monday’ en inmiddels ook dit boek met dezelfde titel. Neem een uurtje de tijd om je te verdiepen in de bezigheden van Huub in de laatste vijftien jaar en je zult merken dat het boek ‘Thank God It’s Monday’ grote overeenkomsten vertoont met de persoonlijkheid en carrièreontwikkeling van de schrijver/ondernemer. Nou ja, dat is mijn beeld tenminste, want ik ken deze droombaangoeroe niet persoonlijk.

‘Thank God It’s Monday’ leest als een trein en is geschreven in romanvorm, met de zeer vriendelijke en ondernemende Ber als hoofdpersoon. In het eerste hoofdstuk is Ber nog maar tien jaar oud en zo 'ongewoon naïef' dat hij van zijn 'psychologende tante' de ziektebeeldsticker pronoia (het tegenovergestelde van paranoia) opgeplakt krijgt. Een aantal mensen kan niet goed omgaan met de positieve, oplossingsgerichte en actieve Ber en dus past hij zijn gedrag aan en verstopt hij zijn unieke eigenschappen. Aan het eind van zijn middelbareschooltijd en hoofdstuk 1 krijgt Ber de handvatten om zijn unieke talent weer te ontplooien. De rest van het boek gaat over de reis die Ber maakt in zijn werkende leven. Van een vakantiereis naar uitzendbaantjes, via een Goede Baan naar zijn eerste eigen projecten, vervolgens een promotie naar manager en dan via een ik-heb-er-helemaal-geen-zin-meer-in-periode naar zijn idee voor een eigen bedrijf dat, je raadt het al, hulp biedt aan mensen die op zoek zijn naar meer plezier in hun werk. De laatste twee hoofdstukken gaan over de ontwikkeling van de beweging Thank God It’s Monday, die gelukkig ook (op een iets andere manier dan in het boek) in het echt bestaat. Breng maar eens een bezoek aan http://www.tg.im en je zult het zien. De schrijfwijze van het boek Thank God it's Monday is zeer intrigerend. Je leeft vanaf de eerste bladzijde mee met de interessante Ber. Zijn levensverhaal en de ontwikkeling van zijn beweging Thank God It's Monday vliegen in 150 pagina's in sneltreinvaart langs. Als je een snelle lezer bent, zoals ik, moet je wel oppassen dat je niet langs alle verborgen levenslessen heen leest, die op subtiele wijze in het verhaal naar voren komen. Door de 'romanvorm' is het boek dan ook niet direct te gebruiken als handboek of leerboek. Alhoewel Ber wel zegt: ‘Hij deed zijn best om bij de problemen die hij voorgelegd kreeg niet direct zijn eigen oplossing aan te dragen. 'Give a man a fish and he will eat for a day, teach him how to fish and he will eat forever'. Het was veel slimmer en leuker om de mensen zelf de oplossing te laten bedenken.’ Dus wie weet is dat ook wel de bedoeling van Van Zwieten. Zorg er dus voor dat je Thank God It's Monday met voldoende aandacht leest om er zoveel mogelijk wijsheid uit te halen. Een leuke extra van uitgeverij Boom Nelissen is dat je bij elk boek ook een gratis e-book versie krijgt. Zo kun je niet alleen lekker analoog van ‘Thank God It’s Monday’ genieten, maar ook snel je favoriete quote nog eens opzoeken in de digitale versie. Dus, ben jij op zoek naar inspiratie over inspiratie, maar hou je niet van opsommingen of managementtaal, dan is ‘Thank God It’s Monday’ echt iets voor jou.

Over Linda Poort

Linda Poort werkt als medewerker communicatie en webredactie bij IIA Nederland, dé beroepsorganisatie van internal auditors. Ook is ze mede-eigenaar van Wandelenmacedonie.nl, heeft ze het boek Richting Freelancen geschreven en is ze medeauteur van Het Freelancersalfabet. In haar vrije tijd leest Linda alles wat los en vast zit, onder het genot van grote mokken thee en stukken pure chocolade.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden