Langenberg biedt in het boek ‘Je nieuwe werkleven’ handvatten voor mensen die willen beginnen met Het Nieuwe Werken (HNW), of daar al aan begonnen zijn, maar het idee hebben dat ze juist meer werken dan ooit. In mijn ogen is het boek goed voor iedereen die denkt in een term als ‘tijd tekort’, want iedereen heeft evenveel tijd. Het gaat erom wat je ermee doet.
Het boek is opgebouwd uit twee delen: ‘anders kijken’ en ‘anders doen’. In het eerste deel wordt ingegaan op de visie die je moet vormen om je (werk)leven op een voor jou prettige manier in te richten. Het zet je brein in de juiste stand.
Het tweede, kortere, deel zorgt ervoor dat je de ruimte creëert om die visie ook na te leven. ‘Na het lezen van dit boek heb je de tools in handen om ook echt van de vrijheid en bijbehorende voordelen te genieten’ belooft Langenberg al in de inleiding.
De schrijfster vergelijkt mensen die beginnen aan HNW, met een vogel die een lange tijd in een kooi heeft gezeten: hij vliegt niet uit, omdat hij zo gewend is aan de veilige omgeving van de kooi. In het eerste hoofdstuk daagt de schrijfster je uit een andere mindset aan te nemen ten opzichte van werk. Het werk zelf is, als je je leven naar jouw ideaal inricht, namelijk geen kooi.
‘Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden.’ Is een bekend citaat uit de wereld van verandermanagement. Om die reden begint dit boek – in tegenstelling tot veel timemanagementmethodes – met het kijken naar je eigen ik. Wat ben je voor iemand en wat vind je belangrijk in het leven? En dan niet op een mindfulnessmanier, maar concreet. Met doelen en niveaus in prioriteiten.
De resultaten uit de test van pagina 49, voelden alsof ik een spiegel voorgehouden kreeg. De twee types waar ik mezelf mee kan identificeren staan zo opgetekend, dat mijn talenten herkenbaar zijn en mijn valkuilen zo mogelijk nog treffender verwoord worden. Door je bewust te zijn van je valkuilen, is het eenvoudiger om hiermee om te gaan en om ze uit te leggen aan collega’s.
Het nieuwe werken is meer dan alleen die flexwerkplek bieden. Sommige personen gedijen juist erg goed op een vaste plek, met collega’s om zich heen. Of in stilte. Wanneer je in kaart hebt hoe jij per taak het meest prettig kunt werken, kun je aan de slag om je leven ook naar die voorkeuren in te richten. Want niemand verwacht van je dat je 24/7 je mailt leest of tussen 9.00 en 17.00 stipt aanwezig bent op een kantoor. Aanwezig zijn alleen, is geen output.
Leer daarom concrete afspraken te maken en benoem gewenste resultaten. Wanneer je je eerste stapjes buiten de kooi zet, zul je ongetwijfeld last krijgen van koudwatervrees. En je misschien schuldig voelen dat je een rondje hardloopt tussen de middag, tijdens je ‘speelkwartier’. Dat schuldgevoel verdwijnt, wanneer je je omgeving goed informeert over jouw aanpak. Geef duidelijk aan wat men kan je van verwachten en wanneer precies. Hiermee speel je vooraf in op de formule tevredenheid = resultaat – verwachting.
Na verloop van tijd zien ook zij dat je betere producten aflevert doordat je ruimte in je hoofd hebt. Een boek dat hulp biedt om je nieuwe werkleven in te richten ‘Je nieuwe werkleven’ bevat wijsheden van bekende innovators en zit vol met concrete vervolgstappen. Langenberg heeft in het boek de belangrijkste theorieën rondom coaching, ‘timemanagement’ en motivatietheorieën feilloos op elkaar af weten te stemmen.
Over Margot van Trier
Margot is communicatieprofessional met hart voor online & spel. Naast haar functie als productredacteur IT bij Coolblue, zet ze zich in voor stichtingNGNG.nl