Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Jezelf socratisch coachen in werksituaties

'Jezelf socratisch coachen in werksituaties' is het vervolg op het zeer onderhoudende en handige boek 'Socratisch coachen' van Hilde Veraart-Maas. De boeken horen in meerdere opzichten bij elkaar en volgen dezelfde structuur. Het eerste deel bevat vooral theorie en uitleg en het tweede deel is meer toegespitst op de praktische toepassing.

Paul Kerr | 4 juni 2010 | 1-3 minuten leestijd

Het meest interessante aspect van 'Jezelf socratisch coachen in werksituaties' is dat je het kunt gebruiken als een soort plaatsvervangende coach. Dit boek is geschreven om op 'jezelf toe te passen'.

Hoewel de technieken die in dit boek beschreven worden, gemakkelijk door een coach kunnen worden gebruikt om anderen te coachen, focust de auteur hier meer op hoe deze zelf toe te passen. Dit is waardevol, omdat veel mensen tegenwoordig de mogelijkheid willen om coaching te krijgen zonder daarvoor per se een externe coach te willen inhuren. Door de methodes en oefeningen te gebruiken, kan ik zeker voorspellen dat iedereen die deze op zichzelf toepast, daarvan profijt heeft.

De benadering is echter rigoureus en je moet bereid zijn om heel diep te gaan graven in je eigen denkprocessen om jezelf vrij te maken van elke vorm van irrationeel denken dat enigszins inherent is aan de interne dialoog. Er moet ook gezegd worden dat de auteur heel duidelijk is wanneer en waar het 'op jezelf toepassen' nuttig is en wanneer elders hulp zoeken meer soelaas biedt.

Een lezer die net begonnen is met het lezen van 'Jezelf socratisch coachen in werksituaties' kan eerst verbaasd zijn over het onpraktisch lijkende huwelijk tussen de Socratische principes van vragen stellen en onderzoek doen en het therapeutische raamwerk van RET. Echter, deze twee methodes vormen een geschikte, complementaire eenheid van benaderingen. Alles wordt duidelijk uiteengezet en uitgelegd op een leesbare, praktische manier.

De lezer wordt meegenomen op een zorgvuldig uitgestippelde reis door het boek waarbij hij kennis en vaardigheden opdoet. Onderweg zijn er diverse oefeningen en voorbeelden de ter illustratie dienen van de informatie die gegeven wordt. 'Jezelf socratisch coachen in werksituaties' is een goed gestructureerd boek waarbij het doel van elk hoofdstuk goed van tevoren is samengevat.

Het staat vol met interessante oefeningen en realistische voorbeelden die bij iedereen op de werkplek van vandaag bekend zijn. Er wordt niet geprobeerd om het evangelie te verkondigen en er wordt geen belofte gedaan van kant-en-klaar geluk dat iedereen vanzelf komt aanwaaien. In plaats daarvan heb je een praktisch no-nonsense boek dat op elke boekenplank thuishoort. Van harte aanbevolen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden