Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Eerste hulp bij Samenwerken

'Eerste hulp bij samenwerken' geeft inzicht in samenwerkingskunde, veertig modellen voor succesvolle samenwerkingsverbanden tussen organisaties. Samenwerken tussen organisaties, wat komt er allemaal bij kijken? Hoe maken we er een succes van waar alle partijen meerwaarde uit halen en hoe blijven we succesvol samenwerken? Robin Bremekamp neemt je mee aan de hand van tien sleutelvragen over samenwerkingsvraagstukken en geeft inzicht in wanneer welke modellen toepasbaar zijn. Je krijgt verschillende inspirerende brillen aangereikt om naar de werkelijkheid te kijken en concrete handvatten om succesvolle samenwerkingsverbanden aan te gaan.

Judy Bos - de Ruijter | 20 juni 2011

'Eerste hulp bij samenwerken' gaat specifiek over samenwerkingsvraagstukken tussen organisaties. Het laat zien dat samenwerken in samenwerkingsverband in de kern fundamenteel verschillend is van het samenwerken in een team. De auteur geeft in samenwerking met Twynstra&Gudde-adviseurs inzicht in wat er komt kijken bij vraagstellingen rond samenwerkingsvormen tussen verschillende organisaties. Bremekamp neemt je mee in de wereld van samenwerkingskunde. Hij doorloopt daarbij diverse stadia en problematiek van samenwerkingsverbanden. Bij elke van de tien sleutelvragen zijn tien tot veertien modellen geselecteerd in opbouwende stappen. De modellen zijn geordend in 4 hoofdstukken. Bremekamp geeft een diversiteit aan modellen (veertig) waarbij zowel de harde zakelijke kant als de zachte mensfactor belicht wordt. Beide aspecten zijn onmisbaar voor succesvolle samenwerkingsverbanden en het laat zien dat blijvend investeren in elkaar en in de onderlinge afspraken een must is. De modellen nodigen allemaal uit tot een open dialoog, zowel binnen de eigen organisatie als onderling tussen de partijen die willen gaan samenwerken. Een mooi model is het kijkglas , het ABC van samenwerken. Welke ambities, belangen spelen er en in welke context? De vermelde werkwijze en uitleg van elk model is op hoofdlijnen. Dit betekent dat met name bij de complexere modellen voor toepassing een verdiepingsslag noodzakelijk is. Voor organisaties waar samenwerkingsvormen nieuw zijn of recent gestart is dit een heel waardevol boek. Het geeft direct transparantie in stappen en helpt bij het maken van keuzes omdat het een set overzichtelijke modellen aanreikt die je op weg helpt naar een succesvolle samenwerking. De sleutelvragen komen uit de praktijk, waardoor de kans dat ook uw organisatie tegen eenzelfde praktijkvraag aanloopt groot is. In hoeverre sta je als 'doorgewinterde' organisatie echt stil bij de huidige samenwerkingsverbanden? De grote valkuil is dat je het wel (beter) weet en je onvoldoende openstaat voor nieuw perspectief. Wees verrast over bekende en nieuwe inzichten waar je uit gewoonte aan voorbij gaat. De modellen zorgen voor bewustwording en verfijning om je samenwerkingsverbanden te optimaliseren op zowel emotioneel als rationeel vlak. Vergroot je ROI, blijf scherp en behoud een open dialoog. Heb het lef samenwerkingen te heroverwegen en of actief te verstevigen. 'Eerste hulp bij samenwerken' is een goed uitziend en waardevol naslagwerk, een goed gevulde gereedschapskist met veertig inspirerende brillen om naar samenwerkingsprocessen tussen organisaties te kijken. Het geeft kortom concrete handvatten om aan de slag te gaan. Sta je als organisatie open om de aangereikte handvatten echt in te gaan zetten?

Over Judy Bos - de Ruijter

Judy Bos – de Ruijter is zelfstandig organisatieadviseur, trainer en coach van AleiA, Mens & Organisatie Ontwikkeling. AleiA is gespecialiseerd in het begeleiden, vormgeven en realiseren van veranderingsprocessen. Zowel het optimaliseren van bedrijfsprocessen als procesbegeleiding van individu, team en organisatie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden