Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Toolbox voor trainingsacteurs

Met een trainingsacteur kunt u uw training efficiënter laten verlopen. Om voldoende afwisseling te houden in deze trainingen, biedt Paul Devilee de 'Toolbox voor trainingsacteurs'. Veel oefeningen, voorbeelden en alleen de noodzakelijke theorie. Praktisch voor zowel trainers en trainingsacteurs.

Daniëlle de Jonge | 26 november 2008 | 2-3 minuten leestijd

In de trainingen en workshops die ik verzorg, werk ik graag met trainingsacteurs. Zij kunnen de verschillende type gesprekspartners uitstekend neerzetten zonder uit hun rol te vallen en reageren één op één op wat de deelnemer doet of zegt. Confronterend op een goede manier. Bijkomend voordeel voor mij als trainer is dat ik alle aandacht kan geven aan de sterke en ontwikkelpunten van de deelnemers.

Het boek 'Toolbox voor trainingsacteurs' is voor mij een heel goede aanvulling op de creativiteit die de acteurs laten zien. Het geeft veel voorbeelden van alternatieve werkvormen. Ook als trainer prikkelt het mij om hier rekening mee te houden bij de invulling van een trainingsprogramma, om zo een heel gevarieerde training neer te zetten.

Schrijver Paul Devilee heeft met zijn medeauteurs gekozen voor een praktische opzet van het boek. In vier hoofdstukken staan tientallen oefeningen die makkelijk ingevuld kunnen worden door een trainer en acteur. Sommige inspireren om er een eigen draai aan te geven. De mogelijkheden van inzet zijn talrijk; van ijsbrekers tot nabespreekvormen en alles wat daar tussen valt.

Een handige matrix vóór in het boek maakt het u gemakkelijk om snel de juiste oefeningen te vinden bij uw doelstelling. Het eerste hoofdstuk biedt maar liefst 45 manieren om het bekende rollenspel vorm te geven. Veel deelnemers vinden dit vaak een eng onderdeel van de training, dus reden te meer om er goed aandacht aan te besteden.

De oefeningen kunnen op verschillende momenten van de training worden ingezet. Bijvoorbeeld om mensen te laten wennen aan de acteur, om zelf de regie van een rollenspel in handen te nemen of om goede feedback te geven aan andere deelnemers. In mijn trainingen beperk ik de hoeveelheid theorie zoveel mogelijk en laat de deelnemers graag veel en vaak oefenen.

Het tweede hoofdstuk van dit boek is daarom meteen mijn favoriet, omdat het bijna dertig theorieondersteunende oefeningen biedt. Alles onder het mom 'een oefening zegt meer dan duizend woorden'. Een beknopte uitleg van de theorie volstaat vaak en vervolgens kunnen de deelnemers zich naar hartelust uitleven in het oefenen van bijvoorbeeld vraagstellingtechnieken, non-verbale communicatie, contact maken en grenzen aangeven. De oefeningen zijn in mijn ogen geschikt voor het werken met acteurs, maar zeker ook voor de trainer zelf die de oefening vormgeeft.

In het derde hoofdstuk staan negentien korte oefeningen. Deze energizers zijn goed in te zetten als opwarmer, na een pauze of als u merkt dat de puf er een beetje uit is bij de deelnemers. Ook hier is het naar mijn idee niet bij alle oefeningen noodzakelijk om met een acteur te werken. Een wat meer creatieve trainer weet zich heel goed te redden met de voorbeeldoefeningen. Hoofdstuk 4 tot slot gaat geheel over de S.T.A.R.-techniek. De techniek wordt uitgelegd en stap voor stap leert u hoe deze ingezet kan worden in een training, met behulp van een trainingsacteur.

'Toolbox voor trainingsacteurs' is praktisch en toegankelijk geschreven. Een bron van inspiratie waar trainers of trainingsacteurs volop mee kunnen variëren!

Over Daniëlle de Jonge

Daniëlle de Jonge – spreker, trainer en bestsellerauteur. Helpt bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden