Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Presenteren? Alles mag!

Projectleider-Worden.nl is altijd op zoek naar de beste boeken voor beginnend projectleiders. Niet alleen boeken over de 'harde kant' van het vak, maar ook over vaardigheden. Bijvoorbeeld over presenteren. Vroeg of laat moet iedere projectleider daaraan geloven. 'Presenteren? Alles mag!' van Jan Iedema en Derk-Jan de Grood is dan een welkom boek. Met een vlotte schrijfstijl ontvouwen Iedema en De Grood op een ongedwongen manier het hele proces van presenteren. Weg met de regels, de boodschap en het overbrengen staan centraal. En daarbij is alles toegestaan. Een aanrader.

Projectleider-Worden.nl | 10 augustus 2011 | 2-3 minuten leestijd

Iedereen herinnert zich zijn eerste spreekbeurt nog. Vaak niet wat het onderwerp was, maar vooral de zenuwen en de angst door klasgenootjes uitgelachen te worden. Die gevoelens staan diep in onze ziel gekrast. Ze komen op latere leeftijd vaak weer boven, zeker als wij gevraagd worden een presentatie te geven en dat niet gewend zijn te doen. Met klamme handen, een knoop in de maag en een strot van schuurpapier bestijgen wij het podium.

Herkenbaar? Dan hebt u een goede houvast aan 'Presenteren? Alles mag!' van Jan Iedema en Derk-Jan de Grood. Presenteren is te leren. Presenteren is leuk. Presenteren geeft een kick en smaakt naar meer als u het doet op de manier die Iedema en De Grood u bijbrengen.

'Alles mag' is de kern van het betoog. De aloude regels over het aantal slides, lay-out en uw houding werpen alleen maar drempels op en leiden u af van uw verhaal ('niet constant in mijn handen wrijven, niet constant in mijn handen wrijven, niet constant …. Sorry, wat was uw vraag ook alweer?') Weg met de regels, geef de presentatie op uw eigen manier, die het beste bij u past. Wees authentiek, en zet uw boodschap centraal. Dit boek geeft u daarbij handvatten en biedt veel tips.

Deze krijgt u aan de hand van 4 stappen: de voorbereiding, het maken, het oefenen en het geven van uw presentatie. Het eerste deel over de voorbereiding begint zodra u gevraagd wordt of zelf besluit een presentatie te geven. U leert het doel van uw presentatie te bepalen en uzelf een beeld te vormen van uw publiek. U krijgt verschillende presentatievormen uitgelegd en leert hoe u aan de hand van een 'mindmap' structuur aanbrengt in uw verhaal.

In het tweede deel van het boek leert u hoe u uw verhaal opbouwt en zo aantrekkelijk mogelijk maakt. Daarna volgt een deel over het oefenen van uw presentatie. U leert kritisch te kijken naar uw inleiding, uw verhaal en de timing. Een relatief klein deel van het boek, maar juist dit deel vinden wij een toegevoegde waarde, al is het alleen al omdat het u aanzet tot oefenen, oefenen en nog eens oefenen. De ervaring leert dat u daardoor uw verhaal steeds meer aanscherpt maar er ook zekerder door wordt.

Tot slot is er een deel over het presenteren zelf en de laatste voorbereidende handelingen. U krijgt onder andere tips over hoe u zich het best beweegt, omgaat met vragen uit de zaal en hoe u afrondt. Het boek is geschreven in een vlotte en ongedwongen stijl. De korte en kernachtige tekstblokken, lettertype, lay-out, en het gebruik van tekeningetjes, kaders en schema's maken het prettig om te lezen. Door de opbouw rondom de 4 stappen kan het boek in delen en in een eigen gewenste volgorde worden gelezen. Onderwerpen zijn makkelijk en snel terug te vinden door een duidelijk grafisch overzicht dat bovendien een handige checklist blijkt te zijn.

Praktisch, ongedwongen en vol bruikbare tips: wat Projectleider-Worden.nl betreft is 'Presenteren? Alles mag!' het ideale boek voor iedere projectleider die een presentatie moet geven.

Over Projectleider-Worden.nl
Projectleider-Worden.nl is een samenwerkingsverband van ervaren projectmanagers die uit liefde en passie voor het vak projectleiders op weg helpen en ondersteunen met informatie, tips, advies en voorbeelden. De redactie van Projectleider-Worden.nl beoordeelt samen relevante nieuwe boeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden